EMA va inspecta fabricile de vaccin Sputnik V din Rusia

0
7

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) va inspecta fabricile de vaccin Sputnik V din Rusia, vaccin care se află în procedura de aprobare de către regulatorul european, potrivit anunțului făcut de șeful EMA, Emer Cook, în fața unei comisii din Parlamentul European.

În același timp, Emer Cook a spus că nu poate oferi un orizont de timp pentru validarea Sputnik V în UE, deoarece producătorii acestuia încă nu au răspuns la toate întrebările agenției. În curs sunt procedurile de aprobare pentru vaccinurile Novavax și CureVac.

Franța ar putea începe în luna iunie vaccinarea cetățenilor săi cu vaccinul rusesc Sputnik V, potrivit anunțului făcut de Clement Beaune, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, într-un interviu acordat postului de radio France Info.

”Uniunea Europeană ar putea folosi vaccinul după ce va fi aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente, iar Franța ar putea să îl folosească în iunie, la începutul verii”, a declarat ministrul francez la postul de radio, conform citatului publicat de agenția de stat rusească Tass.

Declarația vine după ce comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat că ”UE nu are absolut deloc nevoie de Sputnik V”, poziție care a provocat iritare la Moscova.

În același timp, Beaune a avertizat că efortul global de vaccinare tinde să fie politizat și a spus că trebuie să fie folosite toate vaccinurile pe care țările le au la dispoziție.

Câțiva lideri ai UE, printre care Angela Merkel și Mario Draghi au declarat recent, în contextul crizei de vaccinuri din Europa, că ar comanda doze de vaccin Sputnik pentru țările lor chiar dacă EMA nu l-ar autoriza.

Ungaria și Slovacia au eludat deja mecanismul comun european de achiziție a vaccinurilor și au cumpărat Sputnik V pe cont propriu. În plus, producătorii Sputnik V au încheiat acorduri cu mai multe companii din UE pentru producție locală de vaccin, inclusiv în Franța și Germania, informează Moscow Times.

Articolul precedentGheorghiță: Urmează să creștem numărul de persoane care se vaccinează anti-COVID per cabinet
Articolul următorEMA nu elimină definitiv legătura dintre vaccinul anti-COVID AstraZeneca și cazurile de coagulare a sângelui