EMA: Nu recomandăm vaccinul COVID-19 Janssen la persoanele cu antecedente de sindrom de scurgere capilară

0
448

Comitetul de siguranță al EMA (PRAC) a recomandat ca persoanele care au prezentat anterior sindromul de scurgere capilară să nu fie vaccinate cu vaccinul COVID-19 Janssen.

Comitetul a recomandat, de asemenea, ca sindromul de scurgere capilară să fie adăugat la informațiile despre produs ca un nou efect secundar al vaccinului, împreună cu un avertisment pentru a sensibiliza profesioniștii din domeniul sănătății și pacienții cu privire la acest risc.

Comitetul a analizat trei cazuri de sindrom de scurgere capilară la persoanele cărora li s-a administrat vaccinul COVID-19 Janssen, sindrom care a apărut în decurs de două zile de la vaccinare. Unul dintre cei afectați avea antecedente de sindrom de scurgere capilară și doi dintre ei au murit ulterior. Începând cu 21 iunie 2021, peste 18 milioane de doze de vaccin COVID-19 Janssen au fost administrate în întreaga lume, potrivit Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

EMA explică că sindromul de scurgere capilară este o afecțiune foarte rară, gravă, care cauzează scurgeri de lichide din vasele de sânge mici (capilare), care generează umflături în special în brațe și picioare, tensiune arterială scăzută, îngroșarea sângelui și niveluri scăzute de albumină.

Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să fie conștienți de semnele și simptomele sindromului de scurgere capilară și de riscul său de recurență la persoanele cărora li s-a diagnosticat anterior această afecțiune, atrage atenția EMA.

Persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul COVID-19 Janssen ar trebui să solicite asistență medicală imediată dacă au umflături la nivelul brațelor și picioarelor sau prezintă creștere bruscă în greutate în zilele următoare vaccinării. Aceste simptome sunt adesea asociate cu senzația de leșin (din cauza tensiunii arteriale scăzute).

Potrivit EMA, PRAC va continua să monitorizeze aceste cazuri și va întreprinde orice acțiuni suplimentare necesare. Comitetul a cerut, de asemenea, companiei care comercializează vaccinul informații suplimentare despre un posibil mecanism în ceea ce privește dezvoltarea sindromului de scurgere capilară după vaccinare.

EMA va continua să monitorizeze siguranța și eficacitatea tuturor vaccinurilor anti-COVID-19 și să ofere publicului cele mai recente informații.

Articolul precedentEMA recomandă introducerea inflamaţiilor cardiace în prospectul vaccinurilor produse de Pfizer şi Moderna
Articolul următorEXCLUSIV Se redeschide Secția de Moașe din cadrul UMF „Carol Davila” București