EMA: Date insuficiente privind utilizarea corticosteroizilor inhalatori în tratamentul COVID-19

0
89
General view of the EMA (European Medicines Agency) offices in Canary Wharf, London. Countries across the EU are bidding to host the EMA and the EBA when they re-locate after Brexit. Picture date: Tuesday August 1st, 2017. Photo credit should read: Matt Crossick/ EMPICS Entertainment.

Grupul operativ al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) pentru pandemia COVID-19 (EMA Pandemic Task Force – COVID-ETF) informează că, în prezent, nu există suficiente dovezi conform cărora corticosteroizii inhalatori sunt benefici pentru persoanele infectate cu COVID-19.

Deși grupul de lucru nu a găsit riscuri de siguranță din studiile efectuate până în prezent, nu a putut exclude posibilul efect negativ al utilizării corticosteroizilor inhalatori la pacienții cu COVID-19 și niveluri normale de oxigen.

Informarea a fost transmisă în urma unei evaluări a dovezilor actuale, pe fondul unui interes crescut pentru corticosteroizii inhalatori, pentru tratamentul pacienților cu COVID-19 tratați în ambulatoriu.

Ad in title

În general, corticosteroizii inhalatori sunt utilizați pentru tratarea afecțiunilor inflamatorii pulmonare, cum ar fi astmul bronșic și bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC).

EMA este de părere că sunt necesare mai multe dovezi provenite din studii clinice pentru a putea stabili beneficiile corticosteroizilor inhalatori în cazul persoanelor cu COVID-19.

Dovezile actuale provenite din studii clinice susțin utilizarea dexametazonei (un corticosteroid sistemic) la pacienții cu COVID-19. În septembrie 2020, pe baza unor date solide, EMA a aprobat utilizarea dexametazonei cu administrare orală sau injectabilă la pacienții cu COVID-19 care necesită oxigenoterapie.

EMA va continua să monitorizeze utilizarea medicamentelor pentru tratarea sau prevenirea COVID-19, pentru a furniza recomandări actualizate profesioniștilor din domeniul sănătății din Uniunea Europeană.

Articolul precedentMinisterul Sănătății a anunțat că Andra Migiu va avea atribuții pe proiecte de investiții în sănătate
Articolul următorIoana Mihăilă, despre vaccinul împotriva COVID-19: Conţine o şansă pentru noi toţi