Elon Musk consideră o reușită primul implant cerebral realizat de compania sa, Neuralink

0
616
foto: facebook/Neuralink Fiveb

Primul implant cerebral făcut de compania americană Neuralink în urmă cu o lună, al cărei fondator este miliardarul Elon Musk, este un succes, a transmis miliardarul.

Pacientul poate controla un mouse-ul unui computer cu ajutorul gândurilor, potrivit presei internaționale. Cipul implantat poarta numele Telepathy (trad. Telepatie).

„Progresul este bun, iar pacientul pare să fi făcut o recuperare completă, fără efecte negative de care suntem conștienți. Pacientul este capabil să miște mouse-ul în jurul ecranului doar gândindu-se”, a postat Elon Musk pe platforma sa, X. Neuralink încearcă acum să obțină cât mai multe clickuri posibil de la pacient.

Operația, la care a participat robotul chirurgical Neuralink, a marcat o etapă importantă pentru companie și pentru eforturile sale de a conecta mintea unei ființe la computere, după ce, anul trecut, a primit permisiunea de a recruta pacienți pentru a testa capacitatea dispozitivului de a experimenta produsele sale pe persoanele cu paralizie, justificând că le ajută să recupereze funcțiile afectate prin controlul dispozitivelor computerizat cu ajutorul gândului. Astfel, demersul recent foloseşte un robot pentru a plasa chirurgical „un implant de interfaţă creier-computer într-o regiune a creierului care controlează intenţia de mişcare”, a precizat Neuralink.

Elon Musk spune că are ambiţii mari pentru Neuralink, afirmând că această companie ar facilita inserţiile chirurgicale rapide ale dispozitivelor sale cu cipuri pentru tratarea unor afecţiuni precum obezitatea, autismul, depresia şi schizofrenia. „În viitor, sperăm să restabilim capacități precum vederea, funcția motorie și vorbirea și, în cele din urmă, să extindem modul în care experimentăm lumea”, afirmă oficialii Neuralink pe site-ul oficial.

Neuralink, companie evaluată la aproximativ 5 miliarde dolari, s-a confruntat în repetate rânduri cu solicitări de evaluare şi control din partea autorităților în ceea ce priveşte protocoalele sale de siguranţă.

Articolul precedentCNAS: Mai mult de 207.000 pacienți cu diferite forme de cancer în România, „dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii”
Articolul următorDSP Iași: Iași: Mai puține infecții respiratorii