ECDC: Doua cazuri de febra West Nile in Romania

0
46

Doua cazuri de febra West Nile au fost raportate in Romania, in judetele Dolj si Braila, se arata intr-un comunicat de presa al Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC).

in spatiul Uniunii Europene, in 2016, a mai fost raportat inca un caz de acest tip in Italia.

Monitorizarea sezonului de transmisie a febrei Nilului de Vest in Europa si in tarile invecinate spatiului U.E. de catre ECDC a inceput in data de 30 mai 2016.

in anul 2015, ECDC a raportat 108 cazuri de febra Nilului de Vest, dintre care 60 de cazuri in Italia, 18 in Ungaria, 19 in Romania, 2 in Bulgaria si cate un caz in Franta si Portugalia. in ceea ce priveste zonele invecinate spatiului U.E., anul trecut au fost confirmate 193 de imbolnaviri cu febra Nilului de Vest, dintre care 125 de cazuri in Israel, 39 in Rusia, 28 in Serbia si un caz in Palestina, se arata in acelasi comunicat.

ECDC subliniaza ca febra Nilului de Vest este cauzata de un virus transmis de tantari si al carui rezervor include pasarile salbatice si tantarii. Astfel, oamenii sunt infectati in principal prin intepaturile de tantar, dar infectia mai poate avea loc prin transplantul de organe si de sange. ECDC recomanda medicilor sa refuze donarile de sange provenite din zone activa a febrei Nilului de Vest, dar si cele provenite din donatorii care au calatorit in astfel de zone (si revin in tara in care doneaza).

De asemenea, ECDC subliniaza ca majoritatea infectiilor umane sunt asimptomatice, iar cazurile clinice de infectii cu febra Nilului de Vest sunt usoare si pacientii acuza simptome asemanatoare gripei, inclusiv febra, dureri de cap si dureri de organe. Cu toate acestea, in cazurile mai severe (frecvent observate in randul persoanelor in varsta) pot exista semne de encefalita, meningo-encefalita sau meningita.

Articolul precedentChisturile ovariene dermoide, formatiuni tumorale cu origine in tesutul embrionar
Articolul următorProf. univ. dr. Gheorghe Burnei: Un program de screening a luxatiei congenitale de sold ar duce la eradicarea patologiei