EASL: Hepatita cronica de tip C este o problema de sanatate publica in orice stat

0
53

in cadrul conferintei de presa cu tema ,,Situatia accesului la inovatie in hepatita C si recomandarile internationale”, organizata astazi de catre Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), au fost invitati Charles Gore, presedintele Aliantei Mondiale de Hepatita, Markus Peck, presedintele Asociatiei Europene de Studiere a Ficatului ( European Association for the Study of the Liver, EASL), dr. Cristian-Silviu Busoi, Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS),dr. Victor Olsavsky, reprezentant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania, prof. univ. dr. Ioan Sporea, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie, dr. Marius Tanasa, vicepresedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, dar si medici specialisti. Acestia au discutat despre un tratament free-interferon, care ar reduce durata tratamentului, ar creste complianta pacientului la tratament si ar creste eficacitatea printr-un cost redus al acestui tratament. Romania se afla pe lista statelor care negociaza in acest sens, alaturi de Polonia si Ungaria. Acest tratament free-interferon ar urma sa inlocuiasca schema veche de tratament al hepatitei cronice de tip C.

Markus Peck, reprezentant al Asociatiei Europene de Studiere a Ficatului ( European Association for the Study of the Liver, EASD), a declarat ca „Hepatita cronica de tip C este o problema de sanatate publica in orice stat. Accesul la tratament reprezinta o problema, nu numai in Romania, ci si in alte tari din Europa.” De asemenea, acesta a recomandat sa nu se mai foloseasca vechea terapie, pentru ca sunt costuri enorme pentru pacient.

Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS): ” Pentru inceput vor fi 4000-5000 de pacienti aflati in stadiul F4, dar mai trebuie sa indeplineasca si criteriile medicale pentru a se incadra in acest demers.”

Charles Gore, presedintele Aliantei Mondiale de Hepatita, a adaugat ca: „Ţari cu resurse financiare restranse, precum Romania, se straduiesc sa rezolve o problema de sanatate ca aceasta. Pacientii cu ciroza risca sa se decompenseze sever, sa dezvolte cancer hepatic sau chiar exitus. Target-ul nostru sa se reduca rata deceselor cu 60% din total. Datoria mea este sa vorbesc cu autoritatile pentru acest demers. Sunt mai multi „actori” implicati in acest sens, nu numai Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.”

„Am lansat in Parlamentul European programul Friends of the Liver, alaturi de EASD, in care urmarim noile terapii, precum si costurile pe care unele state si le permit sau nu. in toate tarile vor fi discount-uri considerabile privind aceasta terapie. Cat de repede se poate la noi in tara? Acest lucru nu depinde de mine, insa nu mai devreme de luna august. Medicii din alte state, care au aderat deja la aceasta terapie, interferon-free, sunt multumiti de aderenta pacientilor la tratament. in Polonia, Ungaria si Romania sunt avansate aceste discutii. Un pacient plateste pe an 11.000 de euro, cu o rata de vindecare de 50% – adica din 2 pacienti 1 se vindeca, iar la celalalt se cronicizeaza boala. Aceste negocieri pe care le facem vor aduce un beneficiu pacientilor cu hepatita cronica de tip C.”, a declarat dr. Cristian-Silviu Busoi.

in acelasi context, Marius Tanasa,vicepresedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, a adaugat: „Acest demers este dedicat pacientilor cu hepatita cronica de tip C, cu stadiul de fibroza 4 care nu mai pot astepta tratamentul. La ora actuala sunt 50 de molecule care se afla in discutie cost-volum. Trebuie sa acordam o sansa tuturor pacientilor. Trebuie facuta o revizuire a listei medicamentelor compensate, pentru a nu se pierde alti 7-8 ani. Toate moleculele sunt bune. Dintre toate moleculele doar cele detinute de o singura companie contin ceea ce are nevoie un pacient cu hepatita C.”

Prof. univ. Dr. Ioan Sporea a completat informatiile cu date statistice: ” in Europa sunt 3,2% de pacienti infectati cu virus hepatic C, iar alti 4,4% sunt infectati cu hepatita de tip B. Europa isi propune sa eradice virusul hepatic, adica dupa 3 luni de tratament pacientul se vindeca. Sunt multe probleme birocratice, insa e o necesitate. Boala se vindeca. Sunt 2 factori de presiune: primul este reprezentat de pacienti, care nu se intalnesc la meeting-uri de solidaritate cu Asociatia, iar al doilea este reprezentat de media, ca ar trebui crescut bugetul alocat pentru hepatite.”

Reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania, dr. Victor Olsavszky a precizat: ” in rezolutie se recunoaste ca infectiile cu virusurile hepatice B si C reprezinta probleme de sanatate publica. Exista tratament care vindeca. Trebuie facute preventia – sa se opreasca transmiterea virusului hepatic C, aici vorbim de partea nosocomiala, produse biologice, injectii, dar si de tratament. Mesajul este „Preveniti si Tratati!”, pentru a creste accesul la tratament.”

Articolul precedentProf. univ. dr. Nicolae Hancu a primit distinctia Meritul Academic
Articolul următorDoctor Honoris Causa – Prof. univ. dr. Alexandru Irimie