Cercetare: persoanele cu diabet zaharat nu sunt constiente ca ar putea avea neuropatie diabetica

0
46

O cercetare derulata pe circa 21.000 de pacienti cu diabet zaharat in Romania a relevat faptul ca mai mult de jumatate dintre cei care au raspuns „Nu” la intrebarea „Suferiti de neuropatie?” indicau semne care sugerau prezenta neuropatiei diabetice.

Dintre persoanele incluse in studiu, aproximativ 65% stiau ca sufera de neuropatie, iar aproape 15% au raportat cel putin un episod de ulceratie, gangrena sau amputatie. Rezultatele analizei au mai aratat si un impact negativ semnificativ mai mare asupra calitatii vietii in randul pacientilor care stiau de prezenta neuropatiei. Scorul total inregistrat de acestia referitor la calitatea vietii (QoL) a fost de trei ori mai nefavorabil comparativ cu cel al pacientilor care au afirmat ca nu sufera de neuropatie diabetica.

„O parte importanta dintre pacientii care au diabet nu sunt constienti de faptul ca ar putea avea neuropatie diabetica. Aceasta complicatie a diabetului zaharat se poate manifesta uneori nesesizabil, prin pierderea capacitatii de a simti durerea, ceea ce o face si mai periculoasa pentru pacient, fiindca nu se actioneza din timp. Totusi, orice simptome care ar putea indica instalarea neuropatiei: dureri la nivelul membrelor inferioare, senzatie de amorteala a extremitatilor, urinare frecventa sau senzatie de sete continua nu trebuie ignorate sub nicio forma! Diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice este extrem de importanta, pentru ca aceasta afectiune are un impact major asupra calitatii vietii”, a declarat Conf. Univ. Dr. Ioan Andrei Veresiu, Presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica.

Cercetarea „Detectarea neuropatiei nediagnosticate si stabilirea impactului asupra calitatii vietii pacientilor cu diabet zaharat: studiu asupra 25.000 pacienti cu diabet zaharat in Romania” a urmarit depistarea neuropatiei nediagnosticate la pacientii cu diabet din Romania prin intermediul testului „Norfolk Quality of Life”, iar apoi, stabilirea impactului asupra calitatii vietii.

Aceasta a fost realizata de catre Conf. Univ. Dr. Ioan Andrei Veresiu, Asist. Univ. Dr. Cosmina Bondor (UMF „Iuliu Hatieganu”, Cluj-Napoca), Dr. Norina Gavan (NeuroDiab), Dr. Bogdan Florea (Institutul de cercetare IMOGEN, Cluj-Napoca), impreuna cu profesorii Etta Vinik si Aaron Vinik (Eastern Virginia Medical School, Centrul de Diabet „Sterlitz”, SUA).

in perioada iunie-decembrie 2012, au fost distribuite 25.000 de chestionare in intreaga tara, in analiza fiind inclusi 21.261 de pacienti cu diabet zaharat.

Acest articol v-a fost oferit cu sprijinul Societatii de Neuropatie Diabetica.

Articolul precedentProf. univ. dr. Nicolae Hancu a primit distinctia Meritul Academic
Articolul următorDoctor Honoris Causa – Prof. univ. dr. Alexandru Irimie