Durerile lombare – Caracteristici generale

0
301

Prof. dr. Ruxandra Ionescu, Şef Departament de Medicina Interna si Reumatologie, Spitalul „Sf. Maria”

Dr. Ruxandra Ionescu ne explica care sunt cauzele aparitiei durerilor lombare sau a a€œdurerii de sale” cum i se mai spune popular, cat de frecventa este manifestarea aceasta si daca poate afecta pe oricine. De asemenea, putem afla care sunt caracteristicile unei dureri vertebrale iradiata si ce legatura au organele interne cu aceasta. Nu in ultimul rand, medicul specialist ne exemplifica diferenta intre o durere lombara mecanica si o durere lombara inflamatorie.
Durerea lombara reprezinta principala cauza de incapacitate de forta de munca. Este cauzata fie de o durere vertebrala, fie de o durere iradiata de la nivelul organelor interne. in functie de durata, aceasta poate fi acuta (dureaza 4 saptamani si este insotita de o hiperactivitate simpatica) sau cronica (se intinde pana la 3 luni si poate duce la depresie).
Durerea mecanica este cauza cea mai frecventa a durerii lombare. Este determinata de anomalii anatomice si functionale la nivelul coloanei vertebrale, survine in timpul zilei, e legata de efortul fizic si poate fi ameliorata prin repaus. De multe ori, durerii mecanice i se asociaza tulburari neurologice. Principalul ei determinant este hernia de disc.

Durerile lombare – Factori de risc si consultatia – Partea a II-a

Articolul următorOrganisme modificate genetic – Partea II