Durerile de cap – afectiune minora sau motiv de ingrijorare?

0
170

Mai usoare sau mai suparatoare, durerile de cap sunt o problema frecventa in randul populatiei.

Cefaleea se situeaza la nivel global in primele 3 cauze de dizabilitate, fiind cea mai frecventa cauza de absenteism de la munca sau scoala, arata un comunicat de presa transmis www.sanatateatv.ro.

Potrivit Societatii Internationale de Cefalee exista peste 150 de tipuri dureri de cap, dar in general, acestea fac parte din doua grupe mari:primare si secundare. Cefaleea primara nu este rezultatul unei alte probleme medicale si include: cefaleea de tip tensional (cea mai comuna, de intensitate usoara spre moderata, nu se agraveaza la activitatile de rutina), cefaleea de tip cluster (mai rara, dar cea mai severa forma; durere intensa, localizata in regiunea oculara) si migrena.

„Migrena estea doua ca frecventa si nu are o cauza cunoscuta. Durerea poate fi moderata sau severa, fiind descrisa deseori ca avand caracter pulsatil, persistent si sacaitor. O criza migrenoasa poate dura de la 4 ore pana la 3 zile si de obicei apare cu o frecventa de la 1 la 4 episoade pe luna. in plus, poate asocia sensibilitate la lumina si zgomote, senzatia de greata sau varsaturi. Uneori migrena poate fi precedata de simptome precum: furnicaturi, senzatia de amorteala la nivelul membrelor, flash-uri luminoase, scaderea vederii, acest tip fiind cunoscut sub numele de migrena cu aura.” explica dr. Ana Ghitoiu, medic specialist neurologie.

Cefaleea secundara apare in cadrul altor boli sistemice sau neurologice si include: durerea sinusala (durere profunda si constanta la nivelul fetei, se agraveaza la miscarile capului si efort), cefaleea indusa de medicamente (analgezice, opiace sau sedativ-hipnotice), cefaleea post traumatism cranian, cefaleea din tumorile craniene, cefaleea de origine cervicala etc.

„Cefaleea, in special migrena, are tendinta sa apara si la alti membri ai familiei. Copiii care au migrene au cel putin unul dintre parinti afectati! insa trebuie sa avem in vedere faptul ca migrena poate fi declansata si de anumiti factori din mediu familial, precum: fumatul indirect, mirosurile puternice de parfum sau detergenti folositi in gospodarie, expunerea la anumiti alergeni, consumul unor anumite alimente (fast food, dulciuri procesate, ciocolata), stress-ul, poluarea, lumina puternica, schimbarile din atmosfera.”, mai explica dr. Ana Ghitoiu.

Articolul precedent150 de studenti la medicina au facut stagii de practica in Clinica de Ortopedie a Spitalului Elias printr-un program sustinut prin fonduri UE
Articolul următorCe e de facut in cazul durerilor de cap