Ce e de facut in cazul durerilor de cap

0
23

Tratarea durerii de cap sau a cefaleei nu implica intotdeauna asistenta medicala, de aceea, trebuie identificat tipul, frecventa si cauza acesteia pentru a stabili abordarea optima.

„Este foarte important ca pacientii sa aiba in vedere ca folosirea indelungata a analgezicelor fara prescriptie medicala poate duce la aparitia unei cefaleei cronice zilnice! La nivel mondial constatam ca 4% din populatie sufera de cefalee cronica, iar din acest procent o proportie mare este ocupata de cefaleea cronica indusa medicamentos.”, atrage atentia dr. Ana Ghitoiu, medic speciliast neurologie, intr-un comunicat de presa transmis www.sanatateatv.ro.

Astfel, tratamentul poate include: educatia cefaleei, consiliere si managementul stress-ului, precum si tratament medicamentos.

Ad in title

Educatia cefaleei include constientizarea de catre pacient a unor factori declansatori si eliminarea acestora (fumat, consum de alcool, consumul de cofeina, privarea de somn, consumul de fast food etc.). Consilierea si managementul stress-ului se poate face impreuna cu un psiholog sau un psihoterapeut.

Potrivit aceleiasi surse, simptomele urmatoare trebuie sa va trimita la o consultatie cu medicul neurolog:

a· Daca ai mai mult de 3 episoade de cefalee pe saptamana;

a· Cefalee care pare sa se tot agraveze si nu se amelioreaza cu niciun tratament;

a· Daca e nevoie sa iei analgezice zilnic sau aproape zilnic pentru cefalee;

a· Daca iei mai mult de 2-3 doze de analgezic pe saptamana pentru cefalee;

a· Daca cefaleea apare dupa efort fizic, stranut, tuse, aplecarea capului;

a· Daca stii ca ai cefalee, dar caracterul acesteia s-a schimbat (doare altfel, isi schimba localizarea, doare mai des, mai intens).

„Pentru o diagnosticare cat mai corecta este important sa descrieti simptomele si caracteristicile cefaleei cat mai complet – durata, intensitate, factori agravanti etc. Evaluarea neurologica poate include si efectuare de CT sau RMN cerebral, daca medicul considera ca este o problema a sistemului nervos central. in plus, specialistul poate recomanda efectuarea de analize de sange, examen oftalmologic sau chiar punctie lombara.”, adauga dr. Ana Ghitoiu.

Simptome care necesita evaluare neurologica de urgenta:

a· Durere acuta, severa, brusc instalata;

a· Cefalee asociata cu semne neurologice: pareza, ameteala, lipsa brusca a echilibrului, amorteala si furnicaturi, tulburari de vorbire, confuzie, tulburari de vedere;

a· Cefalee care te trezeste din somn;

a· Cefalee insotita de febra, tulburari de respiratie, ceafa rigida sau eruptie cutanata;

a· Cefalee severa cu greata si varsaturi;

a· Cefalee care apare imediat post traumatism cranian sau accident;

a· Cefalee nou aparuta dupa varsta de 55 ani.

Articolul precedentDurerile de cap – afectiune minora sau motiv de ingrijorare?
Articolul următorCongresul Mondial de Diabet 2015, cel mai mare eveniment global dedicat problematicii diabetului