Dupa mesele imbelsugate de sarbatori, exista 3 aliati in lupta cu colesterolul: merele, usturoiul si berea

0
283

Colesterolul este prezent in toate alimentele de origine animala, cum sunt carnea, lactatele si ouale, nelipsite de pe mesele romanilor cu ocazia sarbatorii Pastelui. Atunci cand in dieta predomina acest tip de alimente, nivelul colesterolului LDL (colesterol „rau”), risca sa creasca nivelul colesterolului si sa se depuna pe vasele de sange (cand are loc ingustarea arterelor).

Pentru prevenirea riscurilor imbolnavirii, nutritionistii recomanda supravegherea alimentatiei si evitarea exceselor – in special in perioada sarbatorilor, cand tentatiile culinare abunda. in topul aliatilor in lupta cu colesterolul specialistii includ si consumul moderat de bere, usturoiul si merele.

„Mesele copioase de sarbatori reprezinta, fara indoiala, o tentatie careia nu multi ii rezista, punand astfel organismul la grea incercare. Daca insa consumarea in exces a alimentelor se produce si dupa o perioada de post, organismul trebuie sa faca fata unei provocari si mai mari. De aceea, este nevoie ca in aceasta perioada sa introducem in dieta alimente care sa ajute organismul sa lupte cu colesterolul LDL, asa-numitul colesterol <<rau>>. Sursa de antioxidanti si fibre solubile, chiar berea, consumata moderat, poate contribui la cresterea nivelului de colesterol <<bun>>, HDL. Antioxidantii prezenti in bere au ca sursa chiar ingredientele naturale din care aceasta bautura este fabricata: cerealele si hameiul. Cantitatea totala de antioxidanti din bere depinde de tipul de bere”, explica Corina Aurelia Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, intr-un comunicat de presa remis de redactia www.sanatateatv.ro.

in ceea ce priveste beneficiile usturoiul, acesta este bogat in fitonutrienti precum seleniu, zinc, mangan, dar si in vitaminele A si C. De asemenea, usturoiul intareste sistemul imunitar, impiedica formarea cheagurilor de sange, favorizeaza circulatia si joaca un rol activ in combaterea colesterolului LDL. Specialistii recomanda consumarea in stare cruda a usturoiului pentru a beneficia 100% de proprietatile medicinale.

Pentru a lupta cu LDL-colestorolul, o eficienta dovedita au dovedit-o in special fibrele solubile.

„15 grame de fibre solubile consumate zilnic pot determina scaderea nivelului colesterolului cu pana la 10%. Printre fibrele solubile care au acest efect se numara pectina, o substanta prezenta in mar care scade colesterolul „rau” si ajuta procesul de digestive”, a explicat Corina Aurelia Zugravu.

Specialistii in nutritie recomanda consumul zilnic de mere pentru a putea tine sub control nivelul colesterolului.

Articolul precedentPaste fericit!
Articolul următorAmigdalita si otita sunt afectiuni care, daca nu sunt tratate la timp, pot duce la complicatii grave