Amigdalita si otita sunt afectiuni care, daca nu sunt tratate la timp, pot duce la complicatii grave

0
127

Amigdalitele si otitele sunt cele mai frecvente afectiuni O.R.L. in randul copiilor si daca nu sunt tratate la timp pot duce la complicatii grave.

De multe ori astfel de afectiuni sunt virale, insa multi parintii administreaza copiilor antibiotice in lipsa unui diagnostic corect.

„Nu orice infectie se trateaza cu antibiotic! Antibioticele luate fara antibiograma in aceste afectiuni sunt adesea ineficiente, iar pacientii se pot confrunta cu o agravare a bolii sau cu recidive dese. Este absolut necesar un istoric exact al bolii, pentru a se determina astfel caracterul recurent al afectiunii si, implicit, conduita terapeutica pentru care se va opta”, explica dr. Elia Barbuceanu, medic O.R.L., intr-un comunicat de presa transmis www.sanatateatv.ro.

Amigdalele palatine (doua la numar), amigdala linguala, amigdala nasofaringiana si tesutul limfoid de pe peretele posterior al faringelui pot fi inflamate, aparand afectiunea numita Amigdalita. Aceasta este de doua feluri: acuta si cronica, fiind o patologie frecvent intalnita in randul copiilor cu varsta intre 5-15 ani.

Simptomul de debut a bolii este marirea in volum a amigdalelor, urmat apoi de inrosire sau chiar de aparitia unor puncte cu puroi care se pot mari pana la formarea unei pseudo-membrane cu zone mari de acoperire. Daca amigdalitele devin din ce in ce mai dese, atunci se ajunge laamigdalita cronica.

„Principalul simptom al amigdalitei este durerea in gat, dupa care urmeaza inflamarea si inrosirea acestora, cu depozite purulente, tuse, cefalee, durere la inghitire, febra (ce poate fi foarte crescuta la copiii mici), oboseala, durere la nivelul urechilor sau gatului, noduli limfatici mariti la nivelul gatului. Chiar daca sunt mai rare, nici varsaturile, respiratia urat mirositoare si dificultatea la deschiderea gurii nu ar trebui ignorate. Daca amigdalita este cauzata de un virus, precum virusul gripal, apar si simptomele gripale, cum ar fi rinoreea. Daca afectiunea este determinata insa de bacterii, pacientul poate prezenta iritatii cutanate sau inrosirea fetei”, adauga dr. Barbuceanu.

Diagnosticul acestei afectiuni se stabileste de medicul de familie sau de medicul ORL-ist care, in functie de gravitatea bolii, va prescrietratamentul corespunzator. Daca exista simptome care indica prezenta unei bacterii, medicul va confirma diagnosticul prin efectuarea unei culturi bacteriene, adica prin printr-un exudat. Testul poate determina daca amigdalita este cauzata de o infectie cu streptococi. Este dificil insa de precizat daca pacientul este doar un purtator al infectiei sau este chiar infectat. in unele cazuri, ca metoda elocventa pentru o diagnosticare cat mai corecta, se recomanda si efectuarea unor teste sangvine.

„Netratata, amigdalita poate duce la colectarea de puroi si, implicit, la aparitia unui abces intre amigdala si tesutul moale care o inconjoara: peritonsilar, retrofaringian, parafaringian. Netratate la timp sau ignorate, amigdalitele bacteriene pot duce la obstructia cailor aeriene, septicemie, meningita, mediastinita sau tromboflebita venei jugulare. Unele din cele mai de temut complicatii ale amigdalitelor cu Streptococ beta hemolitic (cel mai frecvet agent patogen in acest caz) sunt afectiunile articulare, cardiace si renale (reumatismul articular acut, valvulopatiile si nefritele)”, completeaza dr. Barbuceanu.

in ceea ce priveste otita medie, aceasta este o infectie a urechii medii si poate reprezenta o complicatie a infectiilor amigdaliene, rino-faringiene si sinusale. De altfel, otita se numara printre bolile care recidiveaza cel mai frecvent.

„Otita cauzata de infectii cu virusuri si cu bacterii se manifesta prin aparitia febrei de peste 38a°C, durerii in spatele urechii si migrenei. Pot aparea si tulburari de echilibru sau senzatie de voma. Tratamentul se administreaza dupa efectuarea antibiogramei, care se obtine in urma analizei in laborator a continutului conductului auditiv extern si consta in antibiotice. in situatia in care apar complicatii, iar infectia se extinde la alte compartimente ale urechii, tratamentul clasic se asociaza cu chirurgia. Netratata, otita duce la forme grave, afectand urechea medie si pe cea interna, cu complicatii endocraniene -meningite, meningoencefalite, abcese cerebrale-, putand duce chiar la pierderea auzului”, completeaza dr. Barbuceanu.

in ceea ce priveste evolutia otitei, aceasta este legata de antibioterapie – este cea care face diferenta intre evolutia unei otite simple, in stadiu incipient, catre otita seroasa sau catre otita purulenta.

„De aceea prezentarea la medicul O.R.L-ist este importanta inca de la debutul simptomatologiei. in cazul otitei purulente tratamentul antibiotic este necesar, ideal dupa antibiograma efectuata pe secretia din profunzimea conductului auditiv extern si la recomandarea medicului. in caz contrar, riscurile de dependenta sau de ineficacitate a tratamentului sunt destul de mari. Otita medie netratata corespunzator poate cauza si otita externa”, mai explica Dr. Barbuceanu.

Articolul precedentDupa mesele imbelsugate de sarbatori, exista 3 aliati in lupta cu colesterolul: merele, usturoiul si berea
Articolul următorMinistrul Sanatatii: Sectia de Arsi de la Spitalul Floreasca va fi functionala pana la sfarsitul lunii mai 2016