Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, profesor în SUA și la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, a oferit o serie de răspunsuri și explicații legate de vaccinul anti-COVID-19.

Astfel, expertul în sănătate publică a răspuns unor întrebări precum: “după ce începe vaccinarea, vom ajunge repede la imunitatea de grup, vom elimina COVID-19 și vom reveni la normal?” “voi fi complet protejat(ă) și nu mai trebuie să îmi fac griji de COVID-19, după ce m-am vaccinat?” sau “după sunt vaccinat complet, pot să nu mai port mască, să nu mai respect distanțarea, să mă spăl mai rar pe mâini?”.

Vă prezentăm întrebările și răsunsurile legate de vaccinul anti-COVID-19, oferite de profesorul Răzvan Cherecheș, într-o postare pe pagina sa de Facebook:

Î: Riscul de COVID-19 va fi redus semnificativ, după ce am fost vaccinat(ă)?

R: Da! vaccinul previne exprimarea bolii prin atacarea virusurilor SARS-CoV-2 cu anticorpii dezvoltați ca urmare a vaccinului

Î: Voi fi complet protejat(ă) și nu mai trebuie să îmi fac griji de COVID-19, după ce m-am vaccinat?
R: Nu! niciun vaccin nu are eficacitate de 100%, există șanse mici să nu fii protejat(ă) ~5% în cazul vaccinurilor Pfizer și Moderna.

Î: Pot să merg în restaurante și baruri (spații aglomerate) și o să fiu protejat(ă), imediat după ce mă vaccinez?
R: Nu! imunitatea generată de vaccinuri este completă după aproximativ 3 săptămâni după a 2-a doză (la distanță de o lună de prima doză) ceea ce înseamnă aproximativ 7 săptămâni de la prima doză.

Î: După ce sunt vaccinat complet, pot să nu mai port mască, să nu mai respect distanțarea, să mă spăl mai rar pe mâini?
R: Nu! vacinurile COVID-19 protejează împotriva bolii simptomatice, dar cum protecția nu este de 100% – măsurile de control (măști, igienă, distanțare) vor trebui să continue cel puțin până în toamna viitoare (depinde de succesul vaccinării).

Î: După ce începe vaccinarea, vom ajunge repede la imunitatea de grup, vom elimina COVID-19 și vom reveni la normal?
R: Nu! numărul de vaccinuri va fi limitat (cel puțin pe parcursul anului viitor), o parte din populație va refuza să se vaccineze – imunitatea de grup se va constitui foarte lent (probabil în 2-3 ani)

Î: Mai este posibil să transmit virusul la alții, după ce sunt vaccinat(ă) complet (ambele doze)?
R: Da! încă nu avem suficiente studii ca să putem concluziona dacă vaccinul previne și în ce măsură previne transmiterea – știm doar că previne exprimarea bolii clinice (simptome) = masca, distanțarea, igiena mâinilor vor trebui să continue.

Î: Sunt sigure vaccinurile COVID-19 (prea repede le-au făcut)?
R: Da! vaccinurile COVID-19 au trecut prin exact aceleași etape ca și vaccinurile care durează 10 ani – au avut finanțare mai mare, mult mai multe persoane implicate + cercetarea pe vaccinurile mARN durează de 30 de ani (acum au aplicat rezultatele).

Î: Este un vaccin nou, nu știu destule despre el și am rețineri să mă vaccinez – ce să fac?
R: Caută informații din surse competente (specialiști în sănătate publică, boli infecțioase, epidemiologi) și evită să asculți sfaturile sau opiniile persoanelor care nu au pregătire specifică pe acest domeniu.