Asociația Medicilor de Familie din București și Patronatul Medicilor de Familie din București susțin că DSPB instigă medicii de familie din Capitală la malpraxis și la încălcarea legii, respectiv la încălcarea reglementărilor referitoare la protecția datelor în contextul monitorizării pacienților suspecți sau infectați cu SARS-Cov2.

Din această cauză, medicii de familie solicită sprijinul Colegiului Medicilor în conflictul apărut între ei și Direcția de Sănătate Publică București.

Medicii de familie din Capitală au explicat cum sunt instigați la malpraxis:

“ Pentru a depăși neclaritățile create de vidul legislativ în intervalul 02.07.2020-21.07.2020, generat de perioada scursă între data intrării în vigoare a legii 136/2020 (legea carantinei) și data apariției normelor de aplicare, neclarități legate de modul de eliberare a concediilor medicale pentru pacienții carantinați la domiciliu, organizațiile MF au contactat DSPB. În cadrul întâlnirii au convenit ca, pentru pacienții care aveau nevoie de concediu medical în perioada respectivă, medicii de familie să trimită DSPB o declarație în baza căreia DSPB urma să transmită MF o dovadă de izolare. Acest document este necesar pentru a putea elibera concediul medical, schimbul de documente urmând să se desfășoare în maximum 24 de ore, pentru a rezolva situația acestor pacienți cât mai rapid”, se arată într-un comunicat al Asociației Medicilor de Familie din București.

Potrivit aceleiași surse, angajații DSPB nu doar că nu au răspuns în timpul stabilit la adresa de mail sau la telefoane dar, în condițiile în care recomandau pacienților pozitivi să rămână izolați la domiciliu, inclusiv cu recomandare de tratament, fără să le recomande evaluare clinică și paraclinică de specialitate, în conformitate cu prevederile legale, au început să solicite MF completarea unei fișe medicale prin care MF să își asume că ar fi recomandat izolarea la domiciliu/internarea pacienților pozitivi.

O altă instigare la malpraxies, este, potrivit medicilor de familie,  obligativitatea evaluării clinice și paraclinice a pacienților infectați cu virusul SARS-Cov2, indiferent de prezența sau nu a simptomelor și indiferent de severitatea bolii.

“Prin urmare, recomandarea angajaților DSPB făcută pacienților infectați cu SARS-Cov2 de a se izola la domiciliu fără a-i trimite la evaluare reprezintă încălcarea flagrantă a legii, pune viața pacienților în pericol (știut fiind că evoluția COVID 19 poate fi dramatică într-un interval de timp foarte scurt) și favorizează transmiterea intracomunitară necontrolată a infecției”, se arată în același comunicat.

Medicii de familie susțin că “pentru a fi acoperiți în acest demers inconștient, DSPB decide să forțeze MF să completeze și să își asume sub semnătură o fișă medicală conform căreia MF ar fi făcut recomandarea de izolare la domiciliu fără evaluarea pacientului de către medicul infecționist. Șantajul propus de DSPB are la bază eliberarea de către DSPB a documentului necesar pentru completarea concediului medical”.

“Menționăm, de asemenea, că dacă pentru pacienții carantinați la domiciliu eliberarea concediului medical se face pentru 14 zile, pe cod de indemnizație 07, cod diagnostic 994, pentru pacienții infectați concediul medical (cod de indemnizație 05) nu se eliberează de către MF decât în funcție de recomandarea medicului curant al pacientului (cel care a făcut evaluarea)”, au precizat medicii de familie.

Încălcarea legislației referitoare la protecția datelor:

Referitor la încălcarea legislației referitoare la protecția datelor, reprezentanții medicilor de familie susțin căpotrivit metodologiei INSP de supraveghere a pacienților infectați cu SARS-Cov2, laboratorul care identifică în contextul testării un pacient infectat cu SARS-Cov2 transmite imediat către DSPB datele pacientului, urmând ca DSPB să contacteze pacientul, să îl îndrume pentru evaluare și să demareze ancheta epidemiologică.

“DSPB susține că nu are datele complete ale acestor pacienți și condiționează eliberarea deciziei de izolare/carantinare de transmiterea de către MF a fișei medicale mai sus menționate și a copiei după cartea de identitate a pacientului. Nicăieri în legea 136/2020 sau în oricare lege referitoare la pandemia cu SARS-Cov2 nu este prevăzută transmiterea de către medicul de familie către DSPB prin e-mail a copiei actului de identitate a pacientului. Din cele expuse mai sus reies ilegalitățile prin care DSPB presează medicii de familie din București și șantajul la care sunt supuși”, se arată în același comunicat.

Potrivit comunicatului, din toate acestea, reies indirect:
– încălcarea drepturilor pacienților (pentru evaluare medicală de specialitate, dreptul la concediu medical în conformitate cu statusul de izolat/carantinat);
– riscul vital al pacienților infectați izolați la domiciliu fără evaluare de specialitate și fără un tratament adecvat stării lor de sănătate;
– riscul de răspândire a infecției SARS-Cov2 în comunitate prin proasta gestionare a cazurilor de pacienți infectați.