Drogurile clasice la naftalina, la moda sunt acum „cyber-drogurile”

0
843

Daca muzicoterapia poate face bine si chiar vindeca, exista si varianta negativa a muzicii, numita ”cyber-drog”, un fenomen nou in Italia, care s-ar putea raspandi fara control. Alarma a fost data de GAT, nucleul special privind fraudele telematice al Garzii de Finante, care a descoperit pe Internet un trafic cu ”note halucinogene”, informeaza Panorama si Corriere della Sera.

”Undele cuprinse intre 3-30 Hertz, infrasunetele, cu alte cuvinte frecventele pe care lucreaza creierul uman, sunt in masura sa declanseze cele mai diferite reactii si sa solicite de o maniera intensa activitatea cerebrala. Undele alfa, de exemplu, care merg de la 7-13 Hertz, au un efect potential relaxant, dar exista altele care obtin efectul opus, cu alte cuvinte euforizant sau excitant. Este suficient sa inserezi aceste infrasunete – pe care urechea umana nu le percepe – intr-o bucata muzicala si jocul e facut”, a explicat colonelul Umberto Rapetto, comandantul GAT. El a mai precizat: ”Utilizarea acestor infrasunete este cunoscuta de fortele de politie, care in strainatate le folosesc drept descurajare, de exemplu in discoteci, pentru a-i calma pe tineri. Au fost folosite si in domeniul militar”.

Pe Internet se gasesc gratuit si nelimitat atat inregistrari audio ”stupefiante” cat si software-ul pentru a le asculta. Moda se extinde rapid, asa cum s-a intamplat in Spania. Mii de pasionati discuta in retea, fac schimb de impresii si sfaturi privind modalitatile si tehnicile de administrare.
Site-ul sectorului este i-doser.com. Aceste a€œi-dose” /radacina numelui este aceeasi ca la i-phone si i-pod/ au efecte similare drogurilor, filele purtand chiar numele drogului, in functie de rezultat: ”cocaina”, ”marijuana”, ”heroina”, ”peyote”, ”ecstasy”, ”efect orgasmic”.
”Efectul este amplificat daca aceste sunete sunt ascultate cu casca, in intuneric, in liniste si sunt asociate cu o muzica speciala precum si cu ingerarea de alcool”, precizeaza GAT.

Prejudiciile reale aduse sanatatii si riscul de dependenta mai necesita inca certificari, ”dar cu siguranta aceste sunete interactioneaza cu creierul, indeosebi la subiectii predispusi mintal”, a precizat Rapetto. El a mai relevat ca potentialul de raspandire al iDoser este enorm.
Agentii informatici ai Garzii de Finante monitorizeaza in prezent acest fenomen, foarte raspandit in strainatate dar in faza embrionara in Italia. Pentru moment, i-dose sunt daruite pe web sau cedate la un pret simbolic. Spre deosebire de droguri pot fi ”consumate” iar apoi pot trece din mana in mana. Exista deja o firma care ofera online, pe propriul site, un fisier mp3 /de tipul popularului WinAmp/ care contine ”doza” audio si care propune contra cost propriile sunete, prezentandu-le drept deosebit de eficiente si calitative.

Dozele pot fi reperate usor printr-o simpla cautare pe Google. Se ajunge la site-uri care gazduiesc link-uri si arhive de file precum Rapidshare. Cateva clicuri si ai pe computer o fila care dezvaluie sute de ”doze” si ”cum sa faci sa functioneze o doza in proportie de 100%”. Aceasta in timp ce YouTube este plin de video care ilustreaza presupusele efecte asupra tinerilor /si adesea foarte tinerilor/ consumatori.
Prin urmare, piata este precum cea a cocainei si hashish-ului: prima doza de incercare este gratis, apoi clientul devine dependent si este dispus sa plateasca. Pe site-urile specializate se afla si modul de folosire precum si comentariile celor care au consumat deja produsul, cu sfaturi privind tehnicile de administrare si descrieri entuziaste ale senzatiilor incercate.

”Faptul ca stimularea sonora ad hoc poate avea consecinte deosebite asupra creierului nu este o surpriza”, a comentat Michelangelo Iannone, cercetator la Institutul de Ştiinte Neurologice. ”Am observat si masurat recent efectul de ‘insumare’ al sunetului si al ecstasy asupra creierului unor animale de laborator. Am administrat unor cobai o doza minima de ecstasy, incapabila sa produca vreun efect neurologic si acelorasi cobai le-am administrat o doza de sunet la 95 decibeli, maximul permis, teoretic, in discoteci, constatand o potentare a efectelor ecstasy. Mai mult, crescand doza initiala de ecstasy am obtinut prin sunet o potentare a efectului care a durat cinci zile”, a mai spus cercetatorul.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentRomania a introdus avertismente vizuale pe pachetele de tigari
Articolul următorGermania si criza de medici