Necesitatea reformei in sanatate este recunoscuta chiar si de producatorii de medicamente, care considera ca infiintarea unei Agentii Nationale de Calitate si Informatie in Sanatate poate reprezenta una dintre solutiile propuse pentru eficientizarea sistemului.

„Credem ca Agentia Nationala de Calitate si Informatie in Sanatate este un instrument neutru de lucru foarte important. Noi chiar credem ca ar trebui ca rolul si atributiile acestui instrument sa se extinda in activitatea de elaborare a deciziilor privind rambursarea din fonduri publice a produselor si serviciilor medicale, precum si in domeniul evaluarii tehnologiei medicale in asa fel incat sa constituie sau sa cuprinda ceea ce se cheama acum Comisia de transparenta a Ministerului Sanatatii”, a declarat Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), in cadrul unei intalniri ce a avut ca tema reforma in sanatate.

De altfel, producatorii de medicamente sunt extrem de nemultumiti atunci cand vine vorba de clawback. Potrivit presedintelui APMGR, taxa clawback, in forma actuala, distruge piata locala de medicamente.

„Este inacceptabil sa dispara medicamente fabricate in Romania, sa nu existe niciun fel de interes al investitorilor straini, fie ei de inovatie, fie ei generici, sa reinvesteasca tehnologic in Romania mai ales ca vorbim de industria farmaceutica, o industrie de varf. in acest context venim si cu propuneri. Vrem sa se considere pretul de producator ca baza de calcul a taxei, evitand astfel adaosul distribuitorilor, pe cel al farmaciilor si TVA-ul. Trebuie sa existe clar o concordanta intre termenele de plata ale taxei, care se plateste trimestrial, si modul in care noi incasam banii, adica la 300-330-360 de zile. Acest lucru ne decapitalizeaza, ne taie fluxul de numerar. Vrem un clawback diferentiat si sugeram ca pentru 2012 din cele 5,7 miliarde de lei plafonul de medicamente compensate pe care le-a stabilit Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sau Ministerul de Finante, nu stim exact cine le-a stabilit, pentru generice sa fie alocate 1,9 miliarde de lei, iar aplicarea formulei de clawback sa se faca raportat la acest 1,9 miliarde de lei”, a mai adaugat Dragos Damian.