Dr. Zorela Sgarbura: Atunci cand avem o incompatibilitate de Rh facem determinari ale anticorpilor

0
100

Rh-ul reprezinta unul dintre factorii caruia i se acorda o atentie deosebita atunci cand vine vorba de o sarcina, mai ales in contextul unei incompatibilitati intre parteneri. Prin urmare, determinarea Rh-ului la ambii soti si luarea de masuri preventive in cazul in care nu exista compatibilitate sunt esentiale in buna evolutie a sarcinii si in prevenirea avortului sau a altor riscuri pentru fat.

„Este stiut ca Rh-ul poate fi responsabil de o incompatibilitate. Deci gravidele care au un Rh negativ si sunt casatorite cu soti cu Rh pozitiv pot face un produs de conceptie, un copil care sa fie ca si sotul, cu Rh pozitiv. in acest caz, organismul mamei nu-l recunoaste ca apartinandu-i (Rh-ul este ca un antigen, deci este un organism strain mamei) si poate crea anticorpi impotriva antigenului propriului copil. Tocmai de aceea, atunci cand stim ca avem o incompatibilitate de Rh facem o determinare a anticorpilor la luarea in evidenta a sarcinii sa vedem daca nu exista o izoimunizare cu ocazii precedente – cum ar fi de exemplu un avort sau o transfuzie de sange -, dupa care gravida nu a fost vaccinata”, a explicat dr. Zorela Adriana Sgarbura, medic primar Obstetrica-Ginecologie, intr-un interviu acordat pentru www.SanatateaTv.ro.

Gravida cu Rh negativ trebuie atent monitorizata pe intrega perioada a sarcinii, cu precadere insa in primul si ultimul trimestru de sarcina cand riscurile in ceea ce priveste fatul sunt mult mai mari. in ultimul trimestru de sarcina, medicii trebuie sa verifice in mod constant nivelul anticorpilor din sange tocmai pentru a stabili momentul cel mai potrivit pentru nastere astfel incat riscurile asupra nou-nascutului sa nu existe sau sa fie minime.

„Reluam titrarea anticorpilor in ultimul trimestru de sarcina, cand o vom face frecvent pentru a depista momentul in care organismul gravidei creeaza anticorpi impotriva sarcinii in curs. Acesti anticorpi nu trebuie lasati sa creasca prea mult, in sensul in care punem in balanta titrul anticorpilor si efectele pe care acel titru le poate avea asupra fatului, nou-nascutului. Efectele pot fi dezastruoase, ele incep cu anemie severa, dar continua cu anasarca fetoplacentara si cu decesul in utero al fatului. De aceea trebuie foarte bine echilibrat momentul in care fatul sa vina pe lume, inainte ca leziunile legate de incompatibilitate sa fie ireversibile”, a mai precizat dr. Zorela Adriana Sgarbura.

Articolul precedent(P) Dimensiunea internationala a Asociatiei de Podiatrie si Neurodiab – colaborare internationala, schimb de experienta, progres
Articolul următor17 Martie, Ziua Mondiala a Somnului