Dr. Vasile Cepoi a fost nominalizat pentru functia de ministru al Sanatatii in Guvernul condus de Victor Ponta, dupa ce in data de 27 aprilie 2012 cabinetul condus de Mihai Razvan-Ungureanu a fost demis prin adoptarea unei motiuni de cenzura.

Dr. Vasile Cepoi a ocupat de-a lungul timpului numeroase functii. in anul 2001, dr. Vasile Cepoi a devenit seful Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate din Iasi, iar in anul 2003 a fost numit secretar de stat in Ministerul Sanatatii, in timpul guvernarii lui Adrian Nastase. De asemenea, in 2005, dr. Vasile Cepoi a fost numit director general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, si desemnat secretar de stat in Ministerul Sanatatii, dupa ce anul 2004 a fost demis in urma unui conflict cu premierul Adrian Nastase.

Dr. Vasile Cepoi, ministrul propus a ocupat in anul 2008 functia de director de cercetare in cadrul Institutului Parhon din Iasi, iar in 2009 a fost numit sef al Directiei de Sanatate Publica din Iasi. La inceputul anului 2012, dr. Vasile Cepoi a fost desemnat secretar de stat in Ministerul Sanatatii, in urma demisiei dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, pe fondul neintelegerilor legate de noua lege a sanatatii.