Bauturile energizante si cele pentru sportivi sunt consumate tot mai frecvent de catre adolescenti, ceea ce duce la deteriorarea ireversibila a dintilor, potrivit oamenilor de stiinta din Statele Unite ale Americii.

Cercetatorii americani au realizat un studiu potrivit caruia consumul regulat de bauturi energizante duce la o deteriorarea grava a dintilor, cauzata de nivelul crescut de aciditate. Studiul a constat in analiza a 13 bauturi pentru sportivi si 9 energizante, pe care oamenii de stiinta le-au lasat sa actioneze timp de 15 minute asupra unor mostre de smalt dentar, pe care le-au introdus apoi in saliva artificiala pentru doua ore. Procedura a fost repetata de patru ori pe zi, pe o perioada de cinci zile.

„Tinerii consuma aceste bauturi presupunand ca isi vor imbunatatii performantele sportive si nivelul de energie. De asemenea, ei considera ca aceste bauturi sunt mai bune decat sifonul. Majoritatea pacientilor sunt socati sa afle ca bauturile energizante sunt in esenta bai cu acid pentru dinti”, a declarat unul dintre autorii studiului.

Rezultatele ulterioare au evidentiat ca efectele nocive ale bauturilor energizante si sportive asupra smaltului dentar au fost vizibile dupa doar cinci zile de la studiu. Totodata, cercetatorii au demonstrat ca bauturile energizante sunt de doua ori mai periculoase pentru dantura decat celelalte bauturi analizate.

Deteriorarea smaltului dentar este ireversibila, de aceea specialistii avertizeaza ca fara protectia smaltului, dintii raman vulnerabili si predispusi la carii dentare.