Dr. Valeriu Gheorghiţă: Începând din această săptămână, ziua de duminică este deblocată pentru vaccinare 

0
81

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat că se vor face vaccinări şapte zile pe săptămână.

„Începând din această săptămână, ziua de duminică este deblocată. Practic, vaccinarea continuă şapte zile din şapte, de la 8 dimineaţă până la 8 seara şi chiar după 8 seara pentru personalul propriu din unitatea respectivă care intră în servicii de gardă sau în turele de noapte. Ieri, la ora 20,00, erau vaccinaţi aproape 13.000 de persoane, fiind programate în platformă circa 10.800 de persoane. Deci, s-au vaccinat mult peste cât erau programaţi. (…) Astăzi sunt peste 12.000 de persoane programate, mâine sunt peste 15.000 de persoane programate. Ritmul programărilor creşte, ceea ce este foarte bine. (…) Oricând, o persoană care astăzi nu doreşte să fie vaccinată o poate face pe durata derulării campaniei de vaccinare”, a explicat Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, pentru etapa a doua de vaccinare sunt prevăzute peste 900 de centre, cu o capacitate de peste 140.000 de persoane vaccinate pe zi.

„Avem capacitate de vaccinare suficientă atât pentru etapa 1, cât şi pentru etapele a 2-a şi a 3-a. În etapa a doua sunt prevăzute peste 900 de centre de vaccinare, ceea ce ne poate asigura o capacitate zilnică de vaccinare de peste 140.000 de persoane, în condiţiile în care într-un singur centru s-ar vaccina, în medie, circa 150 de persoane pe zi. Ritmul de vaccinare trebuie să fie corelat cu disponibilitatea dozelor de vaccin. Încercăm o accelerare inclusiv a livrărilor de vaccin, dar acest lucru trebuie negociat la nivelul Comisiei Europene şi nu ţine de statul român”, a susţinut medicul.

Următoarea tranşă de vaccin va ajunge miercuri în ţară pe cale aeriană.

„În ceea ce priveşte personalul din învăţământ, ne gândim la acest aspect de prioritizare. Ei sunt oricum incluşi în etapa a doua, atât timp cât servesc activităţi esenţiale extrem de importante pentru sistemul educaţional din România. Cu siguranţă este prioritatea noastră şi din acest punct de vedere vom decide momentul oportun pentru vaccinarea personalului din învăţământ”, a mai arătat medicul militar.

Articolul precedentAprovizionarea farmaciilor cu medicamente ar putea fi blocată. Care este motivul?
Articolul următorIsrael, a treia ţară care autorizează vaccinul anti-COVID 19 produs de Moderna