Dr. Tudor Ciuhodaru: „Interesele financiare sunt uriașe! În România se vând, anual, aproape 24 milioane litri de băuturi energizante”! „Conțin o combinație potențial letală!”

0
3080
Facebook/ Tudor Ciuhodaru
Riscurile provocate de consumul așa-numitelor „băuturi energizante” la adresa sănătății au revenit în dezbaterile publice după ce, săptămâna trecută, un copil în vârstă de doar 13 ani dintr-o localitate din Bistrița-Năsăud a murit brusc, la finalul unui antrenament de fotbal, în acest caz fiind deschis dosar penal pentru ucidere din culpă; autoritățile locale susțin că, în ziua respectivă, elevul ar fi cosumat mai multe doze de acest fel.
În calitate de prim-vicepreședinte al Comisiei de Sănătate a Parlamentului European, cunoscutul medic Tudor Ciuhodaru, atenționează pe rețelele de socializare asupra pericolului la care sunt expuși, fără să știe, consumatorii acestor băuturi periculoase, cu atât mai mult în contextul în care trei sferturi din românii cu vârsta între 16-18 ani consumă astfel de substanțe:
„Toți ar trebui să știm asta. Băuturile energizante conțin o cobinație potențial letală. Am tras de mai multe ori semnalul de alarmă referitor la consumul de băuturi energizante la copii și adolescenți. Se prăbușesc din senin, stopul cardiorespirator se instalează brusc, adesea nu există semnale de alarmă! De aceea, mai ales când faceți sport, ați consumat alcool sau ați fumat, feriți-vă de energizante!” –  este mesajul ferm al specialistului în urgențe medicale.

Dr. Tudor Ciuhodaru: Conținutul și efectele periculoase ale băuturilor energizante asupra organismului

Medicul urgentist subliniază faptul că atât conținutul băuturilor energizante cât și efectele acestora pun în pericol viața celor care cred că, putând să le cumpere de oriunde fără nicio reglementare sau avertisment special, aceste produse constituie simple mărfuri alimentare, din rândul celor alături de care sunt comercializate la rafturile oricărui super-market:
„Până când educația pentru sănătate (inclusiv educație nutrițională și noțiuni de prim ajutor) va fi predată în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament) e bine de știut:
1. Cofeina este ingredientul cheie (32 mg/100 ml ! pot avea o cantitate echivalentă cu trei espresso sau de două, trei sau chiar de cinci ori mai mare decât cafeaua, ceaiul negru sau răcoritoarele) așa că la copii intoxicația poate apărea de la doar o doză de 350 ml (de la 100 mg/zi). Efectele apar la 10-15 minute de la ingestie și ating apogeul la 15-45 de minute.
Cofeina poate declanșa, agrava sau complica afecțiunile cardiovasculare (hipertensiune, tahicardie, aritmie, infarct), neurologice (cefalee, grețuri, vărsături, tremor, convulsii, accident vascular cerebral) și digestive (gastrite, ulcer, boală de reflux), iar în combinația cu zahărul duce la creșterea gradului de deshidratare (efect diuretic).
Nu sunt de neglijat nici efectele neuropsihice precum anxietate, agitație, tulburări de comportament, agresivitate și nici cele pe termen mediu-lung precum apariția dependeței (ca la alcool și droguri).
2. Multe conțin cantități mari de zahăr (o cutie poate conține 27 g) cu risc de variații importante ale glicemiei (la cei cu diabet) la care se adaugă deshidratarea, obezitatea, apariția cariilor, litiazei renale sau a diabetului (chiar și consumul unei singure doze zilnic crește riscul de diabet cu 25%). Se adaugă E-uri, conservanți, coloranți și multe alte chimicale.
3. Amplifică acțiunea alcoolului și a fumatului (devin adevărate ,,bombe”)”

Dr. Tudor Ciuhodaru: „Interesele financiare sunt uriașe: În România se vând anual aproape 24 de milioane de litri de băuturi energizante”

Dr. Tudor Ciuhodaru atenționează că aceste tragedii s-ar fi putut evita dacă viața românilor ar fi contat deasupra intereselor financiare, în condițiile în care, anual, în țară, sunt vândute 24 milioane litri de astfel de băuturi cu risc letal în timp ce în alte state sunt pur și simplu interzise:
„1. Eforturile mele de ani de zile, inclusiv în Parlamentul European, au dat rezultate. A trecut legea împotriva băuturilor energizante.
2. În 2014 Lituania a fost prima țară din UE în care a intrat în vigoare legea care interzice comercializarea băuturilor energizante minorilor
3. La noi probabil că era nevoie să aibă loc mai multe drame, dar oare câte s-au mai întâmplat și au fost mușamalizate.
4. Interesele financiare sunt uriașe. Cantitățile consumate anual de tinerii din România sunt impresionante. În România se vând anual aproape 24 de milioane de litri de băuturi energizante. Încă o dată România excelează. Și nu în bine.
5. Lipsa educației pentru sănătate poate fi letală. Așa au ajuns energizantele extrem de populare în rândul copiilor și adolescenților (75%, trei sferturi, din românii cu vârsta între 16-18 ani consumă astfel de substanțe)”.

Sfaturi pentru părinți și tineri: Educația nutrițională și măsurilor de prim-ajutor pot salva vieți nevinovate

Apreciatul specialist subliniază importanța educației pentru sănătate și predarea noțiunilor de prim-ajutor pentru care a făcut deja demersurile necesare pentru a fi aprobate în Parlament:
„1. NU sunt recomandate băuturi energizante copiilor și adolescenților (mai senbili la efectele cofeinei), gravidelor, pacienților cu patologie cardiovasculară (hipertensiune, cardiopatie ischemică, aritmii), neurologică (AVC, epiliepsie) sau metabolică (diabet).
2. Legile privind introducerea educației pentru sănătate și predarea de noțiuni de prim ajutor au fost depuse de mine în fiecare sesiune parlamentară. Așteaptă doar să fie adoptate.
3. Educația nutrițională este o formă de prevenție iar noțiunile de prim ajutor în astfel de momente fac diferența dintre viață și moarte.
Sper să susțineți și acest demers” – transmite dr. Tudor Ciuhodaru.
Articolul precedentProf. univ. dr. Cătălina Poiană (Colegiul Medicilor din Municipiul București): „Finanțarea corespunzătoare a spitalelor, necesită suplimentarea fondurilor în funcție de gradul de complexitate a cazurilor și a nivelului de asistență medicală oferit de fiecare unitate medicală, pe criterii de performață reală”
Articolul următorMedicii de familie din Mureș, pregătiți să recupereze datoriile CJAS în instanță, cu plata penalităților