Dr. Traian Constantin: Aproximativ 1% din populatia generala dezvolta pe parcursul vietii litiaza urinara

0
267

Litiaza urinara este o afectiune importanta, cu multiple modalitati de manifestare, si cu consecinte grave asupra pacientilor. Mai mult decat atat, potrivit dr. Traian Constantin, medic primar urolog la Sectia Urologie II din cadrul Spitalului Clinic „Prof. Dr. Th. Burghele”, aproximativ 1% din populatia generala dezvolta pe parcursul vietii litiaza urinara, barbatii fiind mai putin avantajati spre deosebire de femei.

a€œLitiaza urinara este o afectiune importanta in special prin modalitatea de manifestare, debutul fiind uneori brusc, in deplina stare de sanatate, prin deja cunoscuta colica renala. Acesta este o durere extrem de importanta ca si manifestare si impact asupra pacientului, este extrem de spectaculoasa ca simptomatologie. Colica renala apare in momentul in care calea urinara este blocata de un obstacol, cele mai frecvente cazuri in situatia unui calcul urinar. Este foarte important ca pacientul sa se prezinte in acel moment la medic si de cele mai multe ori o face pentru ca simptomatologia nu cedeaza la tratamentele uzuale. Litiaza urinara, de principiu, in 70% din cazuri, nu apare din cauze cunoscute, insa sunt afectiuni metabolice, tulburari ale metabolismului, ale calciului, ale acidului uric, ale oxalatilor. De asemenea si in cazul unei infectii urinare repetate poate sa apara litiaza urinara”, a declarat pentru Sanatatea TV, dr. Traian Constantin.

Litiaza urinara este determinata de o serie de factori de risc, printre care si cei alimentari. „De exemplu, persoanele care consuma produse bogate in calciu in exces, adica peste 200 g de astfel de produse pe zi au un risc mai mare de a dezvolta litiaza urinara”, a subliniat medicul primar in urologie.

Pentru a evita aparitia litiazei urinare, oamenii trebuie sa consume minim 2 litri de lichide pe zi. „Este foarte important un astfel de consum. in unele situatii acest consum poate fi crescut, ma refer in timpul anotimpului cald, vara, la persoanele care desfasoara activitati fizice intense. De asemenea s-a observat o repartitie geografica a litiazei urinare. in tarile cu climat cald, proportia celor care dezvolta litiaza urinara este mai mare comparativ cu alte zone”, a adaugat dr. Traian Constantin.

Articolul precedentProf. univ. dr. Gheorghe Peltecu: Tratamentul infertilitatii depinde de cauza afectiuni
Articolul următorDr. Raed Arafat va fi numit la conducerea Departamentului pentru interventii la situatii de urgenta din cadrul MAI