Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Raed Arafat, a declarat că în ultima perioadă România se situează pe un platou în ceea ce privește infecțiile cu virusul SARS-CoV-2. În același timp, Arafat a mai precizat că scăderea numărului de cazuri are la bază și măsurilor de limitarea a răspândirii virusului.

”În ultima perioadă suntem pe un platou, nu putem să spunem că scădem semnificativ sub. Sunt zone în care cazurile au scăzut, sunt foarte puține zone care sunt egale sau la creștere. Numărul de cazuri a scăzut datorită măsurilor luate în ultima vreme. Și nu sunt măsuri atât de dure, față de alte țări.”, a declarant Raed Arafat pentru un post de televiziune.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a mai subliniat și faptul că vaccinarea împotriva COVID-19 nu este obligatorie.

”Este legitim că Ministerul Sănătății să se gândească la soluții de sănătate publică. În același timp, știind că există campanii foarte agresive împotriva vaccinării COVID, trebuie să clarificăm că nu spune nimeni că vaccinarea va fi obligatorie. (…) Nu cred că ministerul sănătății vine cu altceva. Pe partea de COVID clar vaccinarea este voluntară”, a mai precizat Arafat la Antena3.

Totodată, a făcut referire și la campaniile anti-vaccinare, care, potrivit șefului DSU, nu fac altceva decât să întârzie momentul revenirii la normalitate.

”Toate campaniile anti-vaccinare, folosirea unor decese care s-au dovedit clar că nu au nicio legătură cu vaccinul, sunt extrem de periculoase. Și dacă fac ceva, întârzie momentul în care noi putem sa ajungem intradevar sa luam masuri serioase de relaxare si revenire la normalitate.”, a mai spus dr. Raed Arafat.