Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat într-o intervenție LIVE pe Sănătatea.TV și RoHealthReview că momentan nu s-a pus în discuție aplicarea unor măsuri restrictive la nivel de România în vederea prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2, așa cum au procedat alte state, printre care Franța și Israel, și nici a unui nou lockdown. În același timp, însă, a precizat că nimeni nu poate spune ferm că acest lucru nu ar fi posibil, în funcție de evoluția pandemiei.

”La acest moment nu s-a pus în discuție acest subiect, dar ce pot să spun este că totul depinde de noi. Lucrăm împreună și lucrăm foarte atent. Împreună putem să prevenim o situație care să ne ducă către măsuri drastice, să zicem. Dar astfel de măsuri pot fi luate, iarăși, în zone izolate, pe alocuri. Trebuie să înțelegem că noi, cu toții, avem un rol major în a preveni necesitatea unor astfel de măsuri. Nimeni nu poate să spună că sută la sută nu, dar noi sperăm să nu ajungem în această situație”, a declarat dr. Raed Arafat.

Dubla epidemie, de COVID-19 și gripă sezonieră, o realitate

Legat de dubla epidemie de care se vorbește în ultima, de COVID-19 și gripa sezonieră, dr. Arafat a menționat: ” Este o realitate, deci este posibil să avem un impact având și gripă sezonieră și SARS-CoV-2. Dar, în același timp, trebuie să înțelegem că dacă purtăm mască impactul gripei sezoniere ar putea să scadă. Dacă ne vaccinăm, scade și mai mult acest impact. Noi am insistat în această perioadă ca populația să se vaccineze împotriva gripei sezoniere sau împotriva virusului care o cauzează astfel încât să reușim să stopăm măcar o parte din problema cu care ne confruntăm în timpul iernii.”

Pe alocuri, dacă apar focare, școlile s-ar putea închide

În ceea ce privește impactul pe care deschiderea noului an școlar l-a avut asupra evoluției numărului de cazuri noi de COVID-19, secretarul de stat a precizat că încă este devreme să se vorbească despre acest impact, fiind necesare 14-20 de zile de la reluarea cursurilor pentru a se putea trage o concluzie.

Totodată, șeful DSU a menționat că este posibil ca, pe alocuri, să se închidă școlile, dacă apar focare în ele.