Dr. Radu Țincu: Varianta Omicron ar putea afecta și anticorpii monoclonali

0
116

Dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală, a declarat referitor la noua variantă de coronavirus că ar putea afecta și anticorpii monoclonali, pe lângă cei dobândiți după vaccinare sau după trecerea prin boală.

„Cred că temerea cea mai mare este legată de eficiența anticorpilor, pentru că nu discutăm doar de vaccinare. Toată lumea se preocupă în ultima perioadă dacă mai sunt sau nu vaccinurile eficiente. Vaccinurile reprezintă doar o parte din capacitatea noastră de luptă împotriva acestei boli. Dacă discutăm de o reducere a eficienței la anticorpi, ea va afecta atât anticorpii de după vaccinare, cât și anticorpii după trecerea prin boală, și, nu în ultimul rând, anticorpii monoclonali, cei pe care îi folosim în tratarea pacienților confirmați COVID-19, nu vor mai avea aceeași eficiență dacă acest scenariu va fi unul real, al faptului că varianta aceasta nouă are o rezistență mai mare la anticorpi”, a explicat dr. Radu Țincu, la un post de televiziune.

De asemenea, medicul ATI a mai spus că următoarele două-trei săptămâni vor fi învăluite într-o necunoscută totală referitor la varianta Omicron.

„Avem nevoie de timp ca oamenii de știință să poată realiza toate aceste teste de eficiență și să ne spună dacă anticorpii sunt eficienți – sau dacă a căzut eficiența, ne interesează procentul în care această eficiență a scăzut, pentru că dacă discutăm de o scădere a eficienței anticorpilor cu sub jumătate, adică sub 50%, asta înseamnă că producătorii de vaccinuri vor trebui să ia în calcul o modificare a compoziției vaccinurilor, astfel încât eficiența să ajungă din nou la pragul de peste 50%”, a mai spus medicul.

Articolul precedentCoronavirus: BioNTech a început să lucreze la un vaccin special pentru varianta Omicron
Articolul următorCNCAV: 12.816 persoane, vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză, în ultimele 24 de ore