Dr. Radu Țincu, despre vaccinarea anti-COVID-19 obligatorie a personalului medical

0
156

Medicul primar ATI de la Spitalul Floreasca, Radu Țincu, este de părere că orice instituție medicală trebuie să găsească soluții prin care medicii și asistenții care îngrijesc pacienții să fie certificați că nu reprezintă un risc de contaminare.

Potrivit medicului Țincu, este de neconceput să scapi dintr-un accident rutier și să fii salvat într-un spital, iar apoi să te contaminezi cu COVID-19 de la un personal medical care nu a fost verificat în niciun fel atunci când prestează activitate medicală.

”Pacienții care ajung în spital cu alte boli nu pot risca să fie îmbolnăviți de un personal medical care, la rândul lui, este bolnav de COVID-19. Nu poți să scapi dintr-un accident rutier și să fii salvat într-un spital, și să te contaminezi cu COVID-19 de la un personal medical care nu este verificat în niciun fel atunci când prestează activitate medicală. Ok, nu dorești să te vaccinezi, este dreptul tău, dar trebuie să existe o altă posibilitate prin care tu, instituție sanitară, să certifici că medicul și asistentul care te îngrijește nu reprezintă un risc de contaminare”, a declarat dr. Radu Țincu marți seară la un post televiziune.

Ad in title

Întrebat dacă o măsură precum cea din Franța, în care vaccinarea anti-COVID-19 a devenit obligatorie pentru personalul medical care intră în contact cu pacientul, ar putea fi luată și în România, dr. Radu Țincu a declarat: ”Nu cred acest lucru pentru că România nu e pregătită din punct de vedere al mentalității să accepte o prevedere legislativă, însă în același timp e o întrebare logică, care derivă din refuzul unor persoane de a se vaccina. Am înțeles, există o libertate individuală care trebuie respectată. Cred că am înțeles cu toții că o boală, care se transmite respirator de la unii, la alții, în momentul în care decizi să nu te vaccinezi nu e doar libertatea personală, este și libertatea comunității din care faci parte. Întrebarea care derivă de aici este următoarea – nu te-ai vaccinat că nu ai vrut și ce se întâmplă dacă te vei îmbolnăvi, ce se întâmplă dacă îi îmbolnăvești pe ceilalți?”.

În același timp, dr. Țincu a menționat că trebuie să existe totuși o reglementare.

”Nu se poate să existe niciun fel de reglementare pentru a reduce riscul ca o persoană care nu dorește să se vaccineze să poată în mod liber să îi îmbolnăvească pe cei din comunitatea lor. Trebuie să existe o reglementare, fie că este certificatul de vaccinare sau obligativitatea vaccinării, fie că este obligativitatea testării periodice, fie că este obligativitatea ca persoanele care s-au vindecat să își dozeze nivelul de anticorpi. Nu există o libertate absolută în care, mizând pe acest principiu democratic, pur și simplu să devii un pericol pentru concetățenii tăi”, a adăugat Radu Țincu la B1 TV.

În ceea ce privește rata de vaccinare la Spitalul Floreasca, medicul nu a putut da o cifră exactă pentru că nu deține o astfel de evidență, însă a precizat că ”la nivel național gradul de imunizare a personalului medical variază undeva între 60% și 70%, cu variabilitate foarte mare. Există zone unde depășește 80% și există zone unde nu depășește 30%. Această variabilitate foarte mare este cea care va crea probleme. Pe de altă parte, Franța spune foarte clar, personalul medical care până pe 15 septembrie nu se vaccinează nu va mai lucra în contact direct cu pacientul, ceea ce mi se pare că pune accentul pe siguranța pacientului”.

Articolul precedentDan Barna: Ar fi trebuit să avem măsuri mult mai ferme în ceea ce înseamnă vaccinarea anti-COVID-19
Articolul următorCIRC: Aproximativ 4% dintre cazurile de cancer din 2020, la nivel mondial, sunt legate de consumul de alcool