Dr. Pistol: Din calculele făcute de noi, la sfârşitul lunii octombrie vom depăşi 15.000 de cazuri COVID pe zi

0
64

Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol, avertizează că România poate depăşi, în luna octombrie, 15.000 de noi cazuri de COVID-19 pe zi, dacă populaţia va continua să nu se vaccineze şi să nu aplice măsurile de distanţare socială şi celelalte măsuri non-medicale de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

„Dacă ne uităm numai pe cifrele zilei de astăzi, avem o rată de pozitivitate de aproape 10%. În ultima perioadă observăm o creştere a mediei de vârstă a cazurilor infectate care a ajuns ă jur de 48 de ani şi o creştere a mediei de vârstă a cazurilor decedate care se situează în jurul vârstei de 71 de ani”, a afirmat dr. Adrian Pistol, sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă.

Dr. Adriana Pistol a explicat că aceste fenomene „destul de bruşte” faţă de valurile anterioare se explică prin trei motive: acoperirea vaccinală insuficientă, de aproximativ 30% în populaţia generală, prin faptul că există o transmitere „comunitară extinsă” a tulpinii virale Delta, care este mult mai contagioasă, dar şi prin faptul că nu se respectă în totalitate măsurile de distanţare fizică şi celelalte măsuri sanitare.

„Nu doar aparatul instituţional poate să rezolve o astfel de situaţie, ci întreaga comunitate trebuie să aibă un aport la rezolvarea acestei situaţii prin o atitudine voluntară, individuală de a ,limita mobilitatea şi contactul în spaţii aglomerate şi, nu în ultimul rând, vaccinarea. Prin vaccinare putem, cei care suntem eligibili la vaccinare, să contribuim în mod substanţial la reducerea numărului de cazuri, la reducerea numărului de decese. (…) Din calculele făcute de noi, dacă această participare a tuturor la managementul acestei situaţii nu se va petrece, undeva la sfârşitul lunii octombrie vom depăşi 15.000 de cazuri pe zi, ceea ce nu am avut în valurile anterioare. De ce acest lucru? Repet: pentru că vorbim de o tulpină virală cu o rată mai mare de transmisibilitate”, a adăgat dr. Adriana Pistol.

Articolul precedentBaciu: Toate spitalele din România vor avea circuite mixte, COVID și non-COVID
Articolul următorRaport INSP: 115 localități au incidență a cazurilor COVID-19 peste 3 la mia de locuitori