Dr. Mihaela Dragomir: Aproximativ 10% dintre nou-nascuti pot prezenta obstructie de canal lacrimo-nazal

0
257

Obstructia de canal lacrimo-nazal reprezinta acea blocare ce poate avea diferite localizari la nivelul canalului lacrimo-nazal, structura care permite fluxul lacrimilor de la nivelul suprafetei oculare in interiorul nasului, potrivit specialistilor. Aceasta afectiune poate fi congenitala sau dobandita.

„Forma congenitala apare in aproximativ 10% din copiii nou-nascuti (cauzata de imperforarea totala sau partiala al unei membrane de la capatul canalului lacrimo-nazal) sau exista forma dobandita care poate sa apara la adult. Cauzele pot sa fie diverse. Obstructia de canal lacrimo-nazal este practic o stenoza sau obstructie care apare in timp si poate fi determinata fie de factorii infectiosi, fie de factorii alergici, de infectii virale”, a explicat dr. Mihaela Dragomir, medic primar Oftalmologie, intr-un interviu pentru www.sanatateatv.ro.

Simptomele obstructiei de canal lacrimo-nazal sunt de destul de asemanatoare atat la copil cat si la adult. Potrivit explicatiilor oftalmologului, la copilul nou-nascut simptomele pot sa fie unilaterale sau bilaterale si sa se manifeste prin lacrimare abundenta, dar si prin aparitia frecventa si rapida a secretiilor care pot sa fie mucoase sau muco-purulente.

„Secretiile sunt recidivante (repetitive) in cantitate mai mare sau mai mica si care pot sa aiba uneori perioade de amelioare (mai ales daca se face tratament local). Caracteristic este ca reapar dupa aceea, adica atat timp cat obstructia din canalul lacrimo-nazal persista, atunci simptomele reapar. De aceea, e important de mentionat ca afectarea nu modifica suprafata oculara, nu este asociata cu ochiul rosu (cum este intr-o conjunctivita obisnuita). La adulti nu este o frecventa foarte mare. Estimativ 10-15% dintre adulti pot sa dezvolte asa ceva de-a lungul vieti. Secretiile sunt cauzate de stagnarea lacrimilor si suprainfectarea lor in interiorul ductului lacrimo-nazal”, a precizat dr. Mihaela Dragomir.

in cazul adultului, simptomele obstructiei de canal lacrimo-nazal constau in lacrimare, care initial poate sa fie mai rara, dar care devine apoi mai frecventa. Aceasta lacrimare poate sa fie declansata de multe ori de factori externi (frig, vant), dar abia apoi incepe sa apara si in spatii inchise. De asemenea, medicul a adaugat ca ulterior, in cazul adultului pot sa apara secretiile si infectia, cand deja obstructia la nivelul canalului lacrimo-nazal este mai importanta.

in ceea ce priveste diagnosticul obstructiei de canal lacrimo-nazal, cel mai indicat atat pentru copil cat si pentru adult este ca acesta sa fie pus de un oftalmolog, care poate face si diagnosticul diferential.

„La nou-nascut, trebuie diferentiat de alte cauze: de conjunctivita, de glaucom – la care, pana la un anumit nivel, se pot suprapune o parte din simptome. Obstructia de canal lacrimo-nazal este o afectiune rara la copil, dar este grava daca apare si trebuie recunoscuta repede. La copil mai exista anumite anomalii ale sistemului lacrimar care pot sa semene cu obstructia de canal lacrimo-nazal. De aceea, consultul la oftalmolog, specializat, poate sa diferentieze aceste situatii. La adult, diagnosticul de obstructie de canal lacrimo-nazal se pune prin partea clinica, prin simptomatologie si prin cateva teste menite sa verifice permeabilitatea canalului lacrimo-nazal”, a mai specificat dr. Mihaela Dragomir.

Articolul precedentIngrijirea corecta a tenului si demachierea – pasi esentiali
Articolul următorOMS a publicat trei Ghiduri pentru ajuta oficialitatile sa previna mortalitatea infantila si materna