Dr. Marina Adina Constantin: Diabetul poate fi prevenit atunci când pacientul merge din timp la specialist

0
338
foto: Spitalul Orasenesc Mioveni
„Potrivit statisticilor, aproximativ 80% dintre pacienții cu diabet zaharat sunt supraponderali sau obezi, deci asta ne demonstrează că nutriția și activitatea fizică au un rol central în diabetul zaharat” – subliniază dr. Marina Adina Constantin, medic specialist în Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice pe pagina de socializare a Spitalului Orășenesc Mioveni.
Diabetul poate fi prevenit atunci când pacientul merge din timp la specialist, reamintește medicul argeșean; potrivit acesteia, chiar și persoanele sănătoase trebuie să țină cont de anumiți factori, cum ar fi factorul genetic:
„Dacă are în familie un părinte cu diabet, prevalența crește cu 40%, iar dacă are doi părinți cu diabet, crește cu 60%. Iarăși, dacă suferim de boli cardiovasculare e necesară o atenție sporită. La fel, femeile care au născut copii cu greutatea peste 4 kg trebuie să facă analize în periodic.
Pentru sănătate avem nevoie de alegeri inteligente: o alimentație echilibrată, mișcare, somn de bună calitate, o gestionare bună a nivelului de stres, controale periodice și investigații paraclinice” – atenționează medicul precizând totodată că la consult de specialitate se pot prezenta atât pacienții care au diabet, cât și cei care au nevoie doar de un plan de nutriție(neavând alte boli asociate) sau care prezintă o afecțiune metabolică.
Recent alăturată echipei medicale a Spitalului Orășenesc Mioveni, dr. Marina Adina Constantin este absolventă a Universităţii de Medicină și Farmacie”Carol Davila” din București, iar experiența acumulată ca rezident în cadrul Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa”din București este îmbogățită permanent prin participarea la cursuri, conferințe, congrese și stagii de perfecționare. Consideră că menținerea unei stări de sănătate bune ar trebui să fie unul din principalele obiective ale fiecăruia dintre noi.
Articolul precedentConferința „Expert Medical Forum – Sindromul Metabolic” reunește lideri de opinie din medicina românească
Articolul următorPreședenția României: A fost semnat decretul privind sporul acordat personalului medical activ în perioada stării de urgență din timpul pandemiei de Covid-19