Dr. Ioana Munteanu: 34% din populatia Romaniei este expusa fumatului pasiv, care este la fel de nociv ca si cel activ

0
337

Fumatul pasiv, cunoscut si sub denumirea de fumat involuntar sau fumat „la mana a doua” poate face la fel de mult rau ca si fumatul activ, potrivit specialistilor. Mai mult decat atat, in urma studiilor efectuate de cercetatori s-a ajuns la concluzia ca si acest tip de fumat este cancerigen chiar daca persoana in cauza nu fumeaza efectiv ci doar inhaleaza fumul eliberat de consumul tutunului.

„Fumatul pasiv este la fel de nociv ca si fumatul activ. Fumul pe care il inhaleaza nefumatorul, chiar si fumatorul care isi reinhaleaza propriul fum, rezulta tot prin arderea tutunului si atunci are tot aceleasi substante cancerigene, iritante, toxice pe care le contine si fumul inhalat de catre fumatori, efectele secundare fiind asemanatoare. Fumatul pasiv a fost inclus in clasa cancerigena A alaturi de azbest, cadmiu si radon”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro dr. Ioana Munteanu, Sectiunea de Tabacologie a Societatii Romane de Pneumologie.

Oamenii sunt expusi la fumul de tigara in fiecare zi, fie ca sunt acasa, la locul de munca, in mijloacele de transport sau in restaurante. Conform ultimului studiu al Ministerului Sanatatii din 2011, o treime dintre persoanele de 15 ani si de peste 15 ani au raportat ca au fost expuse fumului de tigara acasa. in ceea ce priveste fumatul la locul de munca, un sfert din cetatenii Uniunii Europene au fost expusi la locul de munca la fumat.

„La noi in tara 34% din populatie este expusa fumatului pasiv. Exista mai putine date concrete in ceea ce priveste expunerea la fumat pasiv si bolile pulmonare. Acum sunt in desfasurare o serie de studii in acest sens, dar din literatura pot sa spun ca fumatul acasa induce un procent de 20-30% de cancer pulmonar la nefumatori, in special la sotiile fumatorilor. Iar la locul de munca avem un procent de 20% cancer pulmonar la nefumatori”, a mai adaugat dr. Ioana Munteanu.

Mai mult decat atat, cercetarile au relevat faptul ca si fumatul „la mana a treia”, respectiv contactul oamenilor cu reziduurile toxice din fumul tigarilor ce se depun pe mobila, pereti sau covoare in incaperile in care se fumeaza, este extrem de toxic. Potrivit dr. Ioana Munteanu, particulele toxice rezultate in urma fumatului pot persista intr-un apartament in care s-a fumat, dar in care s-a facut curatenie, chiar si pana la doua luni. Prin urmare, transformarea unei camere de fumator intr-una de nefumator este un proces foarte dificil.

Articolul precedentProf. Univ. Dr. Nicolae Hancu: Sunt cercetari care arata ca un consum de pana la 7 oua pe saptamana previne diabetul
Articolul următorZiua Mondiala a Sanatatii Mintale 2015