Dr. Gindrovel Dumitra: Săptămâna viitoare, probabil, vaccinul antigripal va ajunge și la medicii de familie

0
350

Prima tranșă de vaccin tetravalent împotriva gripei, totalizând 330.000 de doze, a ajuns în România și va fi distribuită zilele acestea către Direcțiile de Sănătate Publică, urmând ca, cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare să fie distribuite și către medicii de familie.

”Vorbim de 330.000 de doze dintr-un total de 2.970.000 de doze care vor veni eșalonat până în decembrie. 2.970.000 de doze, adică totalul de vaccinuri achiziționat de Ministerul Sănătății, reprezintă un record pentru România pentru că 3.000.000 de doze au mai fost achiziționate în România doar în anul 2009 și nu de vaccin tetravalent, ci de vaccin monovalent, respectiv pentru gripa nouă care era atunci, gripa porcină. Deci, 2.970.000 de doze vor reprezenta un record pentru România”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină Familiei (SNMF), pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro.

Potrivit dr. Dumitra, prima tranșă de vaccin tetravalent ar trebui administrat în primul rând copiilor care nu au mai primit anterior vaccin: ”La acești copii este necesar a administra pentru prima dată în viață două doze la o distanță de o lună. Iar acești copii vor avea protecție indusă prin vaccinare abia după a doua doză. Cu alte cuvinte, dacă vaccinăm după data de 15 septembrie copiii cu prima doză, a doua doză va  fi administrată după data de 15 octombrie. Din această persepectivă, aceste doze vor fi folosite în special pentru vaccinarea copiilor.”

Copiii cu vârsta sub 3 ani vor fi vaccinați din tranșa de 75.000 de doze de vaccine antigripal, ce urmează să vină în România

Coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF a mai atenționat și asupra faptului că din prima tranșă de vaccinuri, adică din cele 330.000 de doze, vor fi vaccinați copiii  începând cu 3 ani, cei sub această vârstă urmând să fie imunizați din lotul de 75.000 de vaccinuri.

”Vârsta minimă de administrare a vaccinului antigripal este de 6 luni. Vreau să menționez că în grupa de vârstă recomandată de OMS este de 6 luni – 5 ani, precum și orice copil cu boală cronică. În cazul nostru, vaccinul care va veni, aceste 330.000 de doze, poate fi administrat începând cu vârsta de 3 ani. Cu alte cuvinte, vom începe de săptămâna viitoare vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 3-5 ani, prima doză, urmând ca în cursul săptămânii următoare sau cealaltă să fie disponibil și vaccinul care poate fi administrat copiilor de la vârsta de 6 luni. Deci urmează o altă tranșă de 75.000 de doze”, a menționat dr. Gindrovel Dumitra.

În contextul epidemiologic actual, OMS a recomandat ca vaccinarea antigripală să înceapă mai repede de 15 octombrie

În mod obișnuit, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca începerea campaniei de vaccinare antigripală să înceapă după data de 15 octombrie. În 2020, situația este puțin diferită.

”Anul acesta, avand în vedere că vorbim despre un context epidemiologic special, OMS a recomandat ca această campanie să înceapă mai devreme, fără să specific când. (…) Rămâne la latitudinea fiecărei țări în parte în funcție de disponibilitatea vaccinului. În cazul nostru, pentru că vorbim de un număr mic de vaccinări, probabil că vor fi țintite aceste grupe de risc, respectiv cele prioritare, copiii care nu au mai primit niciodată vaccinul, gravidele, persoanele instituționalizate, respectiv personalul medical”, a mai subliniat dr. Gindrovel Dumitra.

Dr. Gindrovel Dumitra: Părerea mea este că anul acesta va fi o cerere de vaccin

În ceea ce privește numărul celor care se vor vaccina împotriva gripei în acest an, dr. Gindrove Dumitra este de părere că cererea va fi mult mai mare comparativ cu anii anteriori.

”Din punctul meu de vedere, categoric în acest moment avem o percepție mult schimbată față de anii precedenți în ceea ce privește beneficiul vaccinării, în general, și beneficiul vaccinării antigripale, în special. Faptul că în aceste zile trăim într-o lume care ne arată ce înseamnă să nu ai un vaccin, într-un fel sau altul opinia publică este în acest moment orientată către o percepție corectă în ceea ce privește necesitatea vaccinării. Pentru că zilele astea noi înțelegem care sunt costurile sociale, educațioanle, nu în ultimul rând financiar, dar și pierderile de vieți, atunci când trăiești într-o lume în care epidemiile, pandemiile se dezvoltă și ar putea fi restriționate prin intermediul unui vaccine. Părerea mea este că anul acesta va fi o cerere de vaccin și reprezintă o provocare pentru noi administrarea primei doze, dar sunt convins că până la sfârșitul anului aceste doze vor fi administrate”, a mai declarat dr. Gindrovel Dumitra.

Articolul precedentProiect: CNAS ar putea trece în subordinea Parlamentului. Mandatele membrilor CA al CNAS ar putea fi de 9 ani
Articolul următorBurse de până la 500 de euro pentru persoanele cu HIV/ SIDA