Dr. Dan Deleanu: 8 din 1.000 de nou nascuti sufera de malformatii cardiace congenitale

0
174

Malformatiile congenitale cardiace se intalnesc la 8 din 1000 de nou-nascuti, potrivit dr. Dan Deleanu, medic primar cardiolog.

a€œ8 din 1.000 de nou-nascuti din Europa se nasc cu o forma de malformatii cardiace congenitale. Lipsa screeningului neonatal obligatoriu ingreuneaza o diagnosticare timpurie a acestei afectiuni. De aceea, Centrele de Excelenta Ares au initiat aceasta campanie pentru a descoperi malformatiile congenitale ale inimii, neidentificate pana in momentul testarii. Unele dintre aceste malformatii congenitale cardiace pot fi diagnosticate printr-un simplu EKG (electrocardiograma). Ce este mai putin cunoscut la noi in tara este faptul ca malformatiile cardiace congenitale pot fi tratate si non-chirurgical, prin interventii minim invazive.”, spune Dr. Dan Deleanu, medic primar cardiolog la Centrele de Excelenta ARES.

in acest context medical, Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES au lansat campania a€œNicio zi fara joaca”, prin care ofera electrocardiograme gratuite tuturor copiilor, cu varsta de pana la 12 ani.

a€œSunt foarte multe patologii care pot fi descoperite la copii printr-o investigatie atat de simpla si neinvaziva cum este electrocardiograma. in primul rand, pot fi descoperite patologiile congenitale precum defectul septal atrial, defectul septal ventricular, dar mai pot fi descoperite si afectiuni electrice ale cordului. Toate aceste afectiuni, descoperite intr-o faza incipienta, pot fi tratate minim invaziv, fara cicatrici, fara durere si cu o internare de doar 24 de ore. Pentru ca niciun copil sa nu amane joaca mai mult de o zi, invitam parintii sa realizeze gratuit o electrocardiograma copiilor lor.”, a spus Dr. Oren Iancovici, medic cardiolog la Centrele ARES.

Campania a€œNicio zi fara joaca” se deruleaza pe perioada nelimitata, incepand din data de 16 iunie 2015, in zilele de miercuri, de la ora 16:00 pana la ora 19:00.

Articolul precedentA fost inaugurata sectia de oncologie de la Spitalul Universitar de Urgenta Elias
Articolul următorAcad. Ioanel Sinescu: Urologia romaneasca se va bucura de un proiect de retehnologizare a tuturor unitatilor medicale