Dr. Cristina Cornoiu: Sfaturi utile pentru un concediu fără probleme medicale

0
14453
foto: Comercianții ambulanți ilegali, nelipsiți din peisajul fiecărui sezon estival la Constanța/ Codruț BURDUJAN

Într-un articol informativ postat pe pagina Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, dr. Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie, oferă câteva sfaturi utile tuturor celor ce vor să se bucure de un concediu fără probleme de sănătate:

Concediul nu trebuie să fie sub nicio formă întrerupt de episoade în care unul din membrii familiei se simte rău. De aceea, este necesar să țineți seama de câteva reguli care vă vor ajuta să rămâneți sănătoși în timpul concediului de odihnă.

Iată ce trebuie să faceți:

Distrați-vă cu moderație. Nu consumați prea mult alcool, nu faceți abuz de mâncare, hidratați-vă corect și nu beți prea multă cafea sau energizante.
Dormiți suficient în timpul nopții. Chiar dacă peisajul este de vis sau ați vrea să petreceți cât mai mult timp alături de cei dragi, nu neglijați orele de somn.

Gândiți pozitiv. Orice problemă ați avea, încercați să vă relaxați și să profitați din plin de zilele libere.

Folosiți o cremă cu factor de protecție ori de câte ori faceți plajă. După ce ieșiți din apă, reaplicați crema pe toată suprafața corpului. Evitați expunerea la soare între orele 10:00-17:00.

Insolația. Aceasta reprezintă un real pericol în vacanțe dacă nu vă protejați corespunzător. Insolația apare, de regulă, după expunerea prelungită la soare și se manifestă prin dureri de cap, stare de greață și somnolență, însoțite uneori de febră.

În aceste cazuri, hidratarea este extrem de importantă. Cel mai bine este să preîntâmpinați astfel de situații, evitând să vă expuneți la soare în intervalul orar 10:00-17:00, dar și purtând șapcă sau pălărie și ochelari de soare.
Protejați-vă ochii cu ajutorul ochelarilor de soare. Vara este esențial să vă protejați ochii de radiațiile UV. Acestea pot duce la răni pe suprafața oculară sau cornee.

Infecțiile, alergiile, sindromul ochiului uscat, dar și durerile oculare, pot fi cauzate de soare sau vânt. De aceea, ochelarii sunt esențiali pentru protecția împotriva razelor solare.

Absolut toți, de la bunici la copii, trebuie să aibă o pereche bună de ochelari cu protecție UV. Totodată, nu uitați de lacrimile artificiale. Acestea ajută ochii să fie mereu umezi și ameliorează durerea oculară. Acestea nu trebuie să lipsească din bagajul pentru concediu.

Aveți grijă ca părul dumneavoastră să nu se deterioreze de la nisip, apă, soare. De aceea, cel puțin de două ori pe săptămână, aplicați o mască sau ulei de hidratare, chiar dacă sunteți în concediu.

De asemenea, optați pentru un balsam de păr care să fie o adevărată barieră împotriva razelor soarelui! Astfel, puteți alege fie un balsam standard, fie puteți folosi ulei de cocos. Cel de-al doilea este un ulei foarte hidratant și protejează părul în profunzime.
Faceți cât mai multă mișcare. Profitați de zilele de concediu pentru a vă plimba în natură cât mai mult timp.

Aveți mare grijă ce și cât mâncați. Vara există un risc crescut pentru toxiinfecții alimentare. De aceea, este necesar să vă asigurați că localul unde alegeți să mâncați este curat, iar mâncarea este gătită în ziua respectivă.

Este firesc ca în concediu să doriți să încercați alimente noi, specifice locului în care petreceți concediul. Totuși, este indicat să evitați mâncarea de tip fast-food, cumpărată de la colț de stradă.
Cel mai bine este să consumați fructe proaspete, să beți multă apă și să cumpărați mâncare numai din locuri care oferă siguranța preparatelor.

Luați cu voi în concediu o trusă de prim ajutor sau un kit cu medicamente pentru cazurile în care un membru al familiei se simte rău. Astfel, pentru alergii să aveți în geantă un spray nazal și picături pentru ameliorarea senzației de mâncărime a ochilor.
Pentru mușcături sau înțepături de insecte: în cazuri ușoare se recomandă spray-uri de calmare și dezinfectare a rănii, iar în cazurile grave se recomandă pastile antialergice.
Pentru probleme de stomac și greață: medicamente antidiareice; medicamente împotriva răului de mișcare. Luați cu voi și antitermice, în caz de febră sau insolație. Concediu plăcut!” – informează apreciatul specialist.

Articolul precedentStudii integrate: Impactul terapiei cu umor asupra persoanelor care suferă de depresie sau anxietate
Articolul următorINSP: Zonele cu cele mai multe infectări COVID-19 din prezent