Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara își propune să intre în programele de screening și prevenție a neoplaziilor și să devină un centru de tratament al tumorilor solide prin chirurgie submilimetrică, explică prof. dr. Cristian Oancea, managerul unității medicale.

„Vrem să venim în prevenție și în programe de screening să intrăm, vrem să începem să venim din fazele incipiente ale bolii (cancer n.r.) și după cum vedeți programele de prevenție la noi în țară acum încep să se dezvolte, odată cu pandemia aceasta. E bine să avem și o prevenție a neoplaziilor. Tocmai de aceea mergem pe sân, pe torace, vrem să investim, avem un proiect în PET CT și vrem să-l facem în scop de diagnostic și de stadializare, nu doar în scop de monitorizare, cum este până acum. Și vrem să mergem mai înainte în tratamentul tumorilor solide, în chirurgie submilimetrică sterotactică gen cyberknife de exemplu, prin care tumorile solide de sân, de torace, de creier, de prostată, de ficat, pot să fie eradicate prin radioterapie, nu prin lama chirurgului.

Acum este un proiect, care a și început, un centru integrat de recuperare respiratorie, care va deservi atât copii, cât și adulți. E un centru integrat, în care numai în baza de tratament, de reabilitare respiratorie, deci în sălile de sport și de educație fizică, am investit 600.000 de euro. Avem proiecte și sperăm să terminăm cât ma repede și cu această boală stigmat COVID-19”, spune dr. Cristian Oancea.