Dr. Adrian Wiener: Trebuie să avem în vedere convergența cu sistemele de sănătate din Europa

0
105

O nouă lege a Sănătății trebuie să fie rezultanta unui proces participativ-consultativ larg, a declarat Dr. Adrian Wiener, Vicepreședinte Comisia pentru Sănătate și Familie  din Camera Deputaților.

„Cred că Sănătatea este un domeniu mult prea important și cu implicații profunde în toate straturile societății, ca să fie făcută de politicieni, de juriști sau de experți, care nu pot avea toate unghiurile în ceea ce privește Sănătatea. Spre exemplu, la grad de percepție, românii percep Sănătatea în focus grupuri mai degrabă ca pe un drept fundamental, decât ca pe obiectul unei tranzacții economice”, a precizat Dr. Adrian Wiener.

Dr. Adrian Wiener: Trebuie să avem în vedere și convergența cu sistemele de sănătate din Europa

„Trebuie să discutăm care este natura asigurărilor, ce înseamnă medicina socială, care sunt componentele sistemului de sănătate și finanțate separat și predictibil. Malpraxis-ul cred că trebuie să fie o componentă foarte importantă. Sistemul de sănătate este cel mai complex dintre toate sistemele și nu cred că trebuie să beneficieze de un tratament unitar și concentrat între aceiași oameni, oricâți ar fi ei. Cred că trebuie să fie grupuri de lucru, de consultare, pe fiecare dintre aceste domenii. Trebuie să avem în vedere și convergența cu sistemele de sănătate din Europa, dacă tot tindem spre o piață unică a asigurărilor de sănătate în Europa, să vedem dacă putem identifica niște standarde comune spre care să putem să tindem”, a explicat Vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familie  din Camera Deputaților.

„Factorul politic nu cred că are ce să caute în aceste consultări, în aceste dezbateri. Ar trebui să înțelegem cu toții imperativul momentului, și anume reforma cu adevărat a sistemului de sănătate”, a mai spus Dr. Adrian Wiener.

Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului online „Medicii în dialog cu politicienii: Perspective pentru sănătatea românilor”, organizat marți, de Colegiul Medicilor din România (CMR).

Managementul logistic și producția video ale evenimentului CMR au fost asigurate de Sănătatea Press Group.

Articolul precedentConf. dr. Diana Păun: Forța de muncă în sănătate, multiplicator al creșterii economice
Articolul următorProf. dr. Streinu-Cercel: O lege integrală a Sănătății este puțin probabilă. Schimbări, prin legi sectoriale