Pandemia de COVID-19 a adus schimbări importante în viețile tuturor și ne-a determinat să ne raportăm total diferit față de perioada de dinainte de pandemie la cee ace înseamnă boală și modul nostrum de trai. Altfel spus, pandemia, dincolo de impactul puternic pe care îl are, rămâne o lecție din care învățăm cu toții.

Însă, la fel de important este și cât de mult vom reține din această lecție, după ce pandemia se va încheia, atrage atenția dr. Adrian Marinescu de la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din Capitală.

”În mod clar sunt schimbări importante. Întrebarea pe care mi-o pun este cât ne va ajuta memoria și respectiv cât de mult vom ține minte. Altfel spus, după ce va trece pandemia în mod logic ar trebui să rămânem cu niște deprinderi și să ne gândim la niște soluții pentru a consolida, ca de exemplu sistemul medical. Și nu mă refer numai la România. Este nevoie de consolidare pentru că este clar că o pandemie în momentul în care vine, vine peste noapte și nu mai ai timpul necesar să te pregătești. O faci, practic, încropind niște lucruri. Sper să ținem minte și să realizăm că probleme vom avea, în general, cu micro-organismele și cu bolile infecțioase și în viitor. Nu mă refer la pandemie, dar sper să fim mai pregătiți, mai orientați și să realizăm că sunt și momente grele care pot să vină și în viitor”, a declarat dr. Adrian Marinescu pentru www.sănătatea.tv și RoHealthReview.ro.

Întrebat ce ar trebui pus la punct astfel încât, în cazul unei alte eventuale situații dificile, să nu se mai încropească lucruri, medicul infecționist a precizat: ”M-aș gândi la politici de sănătate, la spitale noi, la secții de terapie intensivă care să asigure atunci când este nevoie un număr mai mare de paturi, dar nu doar de paturi cu ventilatoare, ci trebuie să fie și personalul medical corespunzător. Mă gândesc la modalități mai rapide de intervenție, de aceea vă spuneam de politicile de sănătate, la lucruri mai bine organizate. Din fericire, suntem în Uniunea Europeană și acest aspect ne ajută, așa cum s-a și văzut, lucrurile se vor întâmpla concertat și s-au întâmplat și la nivel de medicamente, de vaccinare. Aici avem un avantaj consistent.”