Două luni de la debutul campaniei de vaccinare, în România. Câte persoane au fost imunizate până acum

0
20

Campania de vaccinare a început în urmă cu două luni, pe 27 decembrie 2020, în România. Până în prezent, au fost vaccinate 890.068 de persoane, potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV).

Cadrele medicale au fost primele persoane vaccinate. Prima persoană imunizată a fost asistenta medicală Mihaela Anghel, de la Institutul Național „Prof. Dr. Matei Balș”. Aceasta a făcut parte din echipa care a tratat primul caz de infecție cu coronavirus din România.

Campania de vaccinarea a început pe 27 decembrie în zece spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.

Ad in title

României i-au fost alocate, în decembrie anul trecut, primele 10.000 de doze din vaccinul Pfizer, într-o tranșă „simbol”, care a ajuns în țară în ziua de Crăciun.

890.068 de persoane au fost imunizate în România, de la startul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020, potrivit datelor Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV). Dintre acestea, 615.965 au primit și cea de-a doua doză de vaccin.

Au fost înregistrate 5.068 de reacții adverse, 690 de tip local și 4.378 de tip general.

România se află pe locul șapte, la nivel global, și pe locul doi în Europa în ceea ce privește vaccinarea cu ambele doze de vaccin anti-COVID-19, a anunțat, vineri, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV).

Noi programări pentru vaccinare, disponibile de sâmbătă

Procedura de programarea pentru vaccinarea cu serul produs de Pfizer-BioNTech se reia sâmbătă, 27 februarie, şi se adresează persoanelor vulnerabile care, potrivit Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoanele cu boli cronice, cu vârste peste 65 de ani şi persoanele cu dizabilităţi.

În următoarele 20 de zile se vor putea imuniza 156.000 de persoane, relatează Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

De luni, 1 martie, vor fi deschise încă 130 de noi cabinete de vaccinare.

„156.000 de persoane se vor putea vaccina în următoarele 20 de zile, în aceste cabinete. Capacitatea de vaccinare a fiecărui cabinet este de 60 de persoane pe zi”, a transmis CNCAV.

Modalităţile de programare la vaccinare sunt cele deja cunoscute: individual, prin aparţinători sau prin direcţiile de asistenţă socială de la nivelul primăriilor, prin intermediul platformei electronice, a medicului de familie, cât şi prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui judeţ în parte, disponibile pe platforma de informare: https://vaccinare-covid.gov.ro, trenasmite CNCAV.

De asemenea, continuă acţiunea de imunizare a personalului didactic la nivel naţional, până la data de 10 martie, precum şi a persoanelor nedeplasabile, care fac dializă, din centrele rezidenţiale, medico-sociale şi a persoanelor fără adăpost.

În paralel, continuă programarea persoanelor înscrise în procesul de imunizare cu vaccinul produs de compania Oxford/AstraZeneca.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de România în tranşele curente, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producătoare, sens în care, periodic, ţara noastră primeşte tranşele de vaccin necesare imunizării populaţiei. Pe măsură ce noile tranşe ajung în România, aplicaţia de programare se actualizează şi permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaţionale aflate în etapa curentă.

Articolul precedentGCS: 3.432 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și 54 decese, în ultimele 24 de ore
Articolul următorCîţu: Astăzi livrăm primele doze de vaccin AstraZeneca, 21.600, către Republica Moldova