Doliu în hematologia și medicina românească: Prof. dr. Dan Coliță s-a stins din viață

0
1096

Societatea Română de Hematologie (SRH) regretă profund trecerea în neființă a distinsului profesor doctor Dan Coliță, personalitate marcantă a hematologiei românești care a avut o contribuție definitorie în dezvoltarea activității de transplant medular în România și creator de școală medicală în acest domeniu.

Prof. dr. Dan Coliţă a fost membru al Academiei de Științe Medicale, a fost şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din cadrul Institutului Fundeni, de altfel cea mai veche și cea mai mare unitate medicală cu acest profil din România.

Prof. dr. Dan Coliță a fost membru fondator al Compartimentului de Transplant Medular, unitate ale cărei baze au fost puse în anul 2000.

Profesorul Coliță a fost cel care a coordonat echipa de medici ce a realizat primul transplant de măduvă efectuat în Capitală, la Clinica de Hematologie a Spitalului Clinic Fundeni.

Prof. dr. Dan Coliță a condus Secția de Hematologie din interiorul Societății de Medicină Internă, sub forma căreia funcționa în decada 60 Societatea de Hematologie.

”Din 1992, când Societatea Română de Hematologie (SRH) a devenit societate științifică de sine stătătoare, și până în 2002 regretatul profesor a condus cu multă dăruire și profesionalism societatea noastră. Profesorul Coliță s-a remarcat, pe lângă activitatea științifică, academică, clinică, și printr-o activitate publicistică bogată. Din 1997 a fost președintele colectivului de redacție al Revistei editate de SRH, ”Documenta Haematologica – serie nouă”, publicație comună a SRH și a Societății Naționale de Transfuzie Sanguină din România. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a transmis Societatea Română de Hematologie.

Articolul precedentMinisterul Sănătăţii mai are de primit în aprilie, mai şi iunie nouă milioane de doze de vaccin anti-COVID
Articolul următorCercetătorii de la Johns Hopkins identifică o posibilă modalitate pentru tratarea sclerozei laterale amiotrofice