Doi gemeni siamezi au fost separati cu succes

0
320

O operatie reusita de separare a unor gemeni siamezi a avut loc la Riad, in Arabia Saudita. Interventia chirurgicala a fost efectuata de 30 de medici si a durat opt ore. Copiii erau uniti in zona abdomenului si imparteau ficatul si o parte din intestin.

in Arabia Saudita, se afla una dintre cele mai performante clinici din intreaga lume in privinta operatiilor de separare a gemenilor siamezi. Din totalul cazurilor inregistrate la clinica respectiva, 13 interventii chirurgicale s-au incheiat cu bine, una a esuat, iar 20 de cazuri au fost analizate, dar respinse. Regulile clinicii sunt demne de remarcat deoarece in cazul unor operatii de o asemenea amploare, aspectele etice, religioase, legale si culturale sunt foarte importante. Echipele medicale trebuie sa ia in considerare daca este suficienta dorinta parintilor pentru ca operatia sa aiba loc, daca gemenii siamezi, in fiecare caz, trebuie considerati o persoana sau doua, sau daca unul dintre gemeni trebuie sacrificat, pentru ca al doilea sa traiasca.

Gemenii siamezi operati s-au nascut in orasul irakian Mosul, insa medicii de acolo nu au vrut sa-si ia angajamentul de a-i opera. Interventia chirurgicala a avut loc la Riad, la initiativa regelui Abdullah al Arabiei Saudite, care a vazut in mass-media apelul disperat al parintilor copiilor.

Un caz de gemeni siamezi apare in medie, o data la 100.000 de nasteri. Gemenii provin dintr-un singur ovul fertilizat, sunt identici si au acelasi sex. Embrionul incepe sa se divida in gemeni identici la doua saptamani de la concepere, dar dintr-o cauza inca necunoscuta, procesul de divizare se opreste, iar embrionul ramane separat doar partial. Exista documente din ultimii 500 de ani care ofera detalii despre aproximativ 600 de siamezi care au trait relativ normal. in mai mult de 70% din cazuri a fost vorba despre persoane de sex feminin.

Operatiile de separare a siamezilor sunt invaluite de cele mai multe ori, de dileme etice si juridice. Un expert in domeniu, Leigh Atkinson, descrie in lucrarea sa numita „Etica si gemenii siamezi”, tensiunea morala a medicilor angajati in astfel de cazuri. Atkinson spune ca interventiile de acest fel trebuie efectuate, de obicei, de echipe multidisciplinare de medici, iar liderul echipei trebuie sa respecte nu numai ceea ce a invatat pe parcursul unei experiente indelungate de chirurg, ci si principii sociale, culturale, religioase si legale.

Articolul precedent270 de locuri suplimentare pentru viitorii rezidenti!
Articolul următorStudentii au donat sange in cadrul campaniei „O sansa pentru viata”