in ultimii 100 de ani, mai mult de 90% dintre soiurile de culturi au disparut din agricultura, iar jumatate din rasele multor animale domestice au fost pierdute. 30% din rasele de animale sunt expuse in continuare riscului de disparitie, iar sase rase se pierd in fiecare luna. Cele mai importante zone de pescuit din lume sunt suprasolicitate peste limitele lor sustenabile, iar multe specii de pesti sunt pe cale de disparitie. Pierderea vegetatiei forestiere, a zonelor umede de coasta, a zonelor salbatice necultivate, distrugerea mediului acvatic si terestru, degradarea solului si raspandirea speciilor invazive exacerbeaza eroziunea genetica a agrobiodiversitatii. Datele ingrijoratoare sunt prezentate de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, de Ziua Internationala a Biodiversitatii, marcata la data de 22 mai.

 

Ce este biodiversitatea?

 

Biodiversitatea reprezinta varietatea de ecosisteme, de specii de plante si animale si de gene din lume sau dintr-un anumit habitat. Ea este esentiala intrucat este responsabila pentru bunastarea oamenilor, a economiilor si societatilor in care traim. De asemenea, biodiversitatea este esentiala pentru serviciile ecosistemice precum: polenizarea, reglarea climei, protectia impotriva inundatiilor, fertilitatea solului si producerea de alimente, combustibili, fibre si medicamente.

Existenta a cat mai multe tipuri de plante si animale face din lume un loc mai sanatos si mai productiv. Biodiversitatea este importanta pentru noi, deoarece joaca un rol esential in securitatea alimentara si nutritionala si in sanatatea umana. Impactul uman si comunitar al omogenizarii globale si al pierderii agrobiodiversitatii este izbitor. Sistemele variate de productie alimentara la nivel local, inclusiv cunostintele indigene, traditionale si locale, precum si diversele culturi si abilitati ale fermierilor sunt amenintate.

Transformarea agresiva a mediului inconjurator de catre om creeaza un dezechilibru in natura, fapt care trebuie incetinit, atrag atentia oficiali ONU. Anul acesta, tema Zilei Internationale a Biodiversitatii este “Biodiversitatea noastra, Hrana noastra, Sanatatea noastra”. Scopul manifestarii este de a spori gradul de constientizare a legaturii dintre sanatatea si alimentatia noastra.

“De la speciile individuale pana la ecosisteme, diversitatea biologica este vitala pentru sanatatea si bunastarea oamenilor. Calitatea apei pe care o bem, alimentele pe care le consumam si aerul pe care il respiram depind de mentinerea sanatatii lumii naturale.”, este mesajul secretarului general al Natiunilor Unite, António Guterres cu ocazia Zilei Internationale a Biodiversitatii.

 

Cifre alarmante

 

Potrivit datelor publicate pe pagina Conventiei privind Diversitatea Biologica, securitatea alimentara globala este amenintata de scaderea drastica a biodiversitatii. Desi ofertele comerciale sunt tot mai diverse pe pietele multor tari, oamenii cumpara si mananca de obicei aceleasi alimente. in prezent, 75% din alimente au la baza doar 12 plante si cinci specii de animale. Odata cu pierderea tot mai multor surse de hrana, securitatea alimentara si implicit populatia este mai putin rezistenta si capabila sa faca fata modificarilor mediului, inclusiv la schimbarile climatice. Din cele 300.000 de specii de plante comestibile cunoscute sunt folosite de oameni pentru alimentatie doar 150-200 de tipuri. Dintre acestea, doar trei – orez, porumb si grau – contribuie cu aproape 60% din calorii si proteine ​​pentru consumul alimentar al oamenilor. 12% din populatia lumii traieste aproape in intregime doar hranindu-se cu produse provenite de la rumegatoare.

in plus, sanatatea oamenilor este grav afectata. in multe comunitati, scaderea disponibilitatii diferitelor alimente locale si cresterea numarului de alimente industrializate au determinat o deplasare de la resursele alimentare traditionale catre alimentele comerciale si conventionale. Aceasta tendinta a fost asociata cu efecte negative asupra sanatatii, cum ar fi obezitatea, diabetul, bolile de inima, hipertensiunea arteriala si alte tulburari legate de regimul alimentar.

 

Ce masuri luam?

1. Sa reducem consumul de carne

2.Sa mancam alimente sezoniere

3. Sa cumparam hrana autohtona

4. Sa reducem risipa de alimente

5. Sa folosim resturile alimentare drept ingrasamant

7. Sa folosim pungi reutilizabile sau recipiente din sticla

8.Sa evitam folosirea materialelor plastice de unica folosinta

9.Sa promovam biodiversitatea locala pentru hrana si nutritie

La nivel mondial, ONU si OMS, alaturi de parteneri, fac demersuri pentru constientizarea si necesitatea luarii unor masuri imediate la nivelul fiecarui stat pentru stoparea distrugerii biodiversitatii. Promovarea agrobiodiversitatii, a mancarurilor de origine locala, diversa si sezoniera sunt actiuni concrete pe care guvernele, agricultorii si consumatorii le pot lua pentru a creste comunitatea si rezistenta ecosistemului la schimbarile climatice, imbunatatirea sanatatii dietetice si cresterea sigurantei alimentare.