Din 2024, SMURD Bihor va susține cursuri internaționale pentru oxigenarea trans-membranară prin circulaţie extracorporeală (ECMO)

0
1892

SMURD Bihor împlineşte, pe 12 octombrie, trei decenii de activitate – fiind al doilea asemenea serviciu înfiinţat în România după cel din Târgu Mureş – timp în care a avut peste 141.400 misiuni.

Medicii bihoreni reuşesc să oxigeneze sângele pacienţilor cu un dispozitiv special, foarte util mai ales în cazurile pacienților cu afecţiuni respiratorii severe. Astfel, SMURD Bihor are primul centru de training în oxigenarea trans-membranară prin circulaţie extracorporeală (ECMO), care, de săptămâna trecută, a devenit internaţional.

Din ianuarie 2024, aici vor fi pregătiţi medici din Europa de Est – a precizat, miercuri, coordonatorul UPU – SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, într-o conferinţă de presă.

„Oxigenarea trans-membranară prin circulaţie extracorporeală a fost făcută pentru prima dată într-un departament de urgenţă aici. Şi avem primul centru de training în aşa ceva care a devenit de săptămâna trecută centru internaţional pentru partea aceasta a Europei. Din ianuarie începem şi aceste cursuri internaţionale”, a precizat acesta.

Potrivit acestuia, de la începutul anului următor, vor începe aceste cursuri internaţionale ale căror traineri vor fi lectori germani dar şi medici orădeni special instruiţi la Praga.

Articolul precedentAlexandru Rafila retransmite mesajul „Nu corupţiei în sistemul de sănătate, nu şpăgii în spitale”
Articolul următorAndrei Baciu (CNAS): Numărul pacienţilor diabetici a crescut cu o treime într-un interval de cinci ani. Serviciile medicale de prevenție gratuite