Diminuarea spagii la doctori – proiect amanat de Nicolaescu

0
238

Proiectul de act normativ privind legalizarea platilor informale catre medici, promis dezbaterii publice de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pana in luna iunie, nu se afla inca in lucru, potrivit unor surse din cadrul Ministerului Sanatatii.

Prin legalizarea platilor informale, adica a asa-numitelor spagi, se spera ca pacientii vor scoate mai putini bani din buzunar pentru doctori.

„Platile informale, adica spagile, cum le numeste toata lumea, reprezinta una dintre gravele probleme cu care se confrunta sistemul sanitar romanesc. Din ianuarie, de cand s-a promis acest proiect, nimeni din Ministerul Sanatatii nu a luat legatura cu colegiul medicilor referitor la acest subiect”, a precizat, pentru NewsIn, Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

Una dintre solutiile agreate de autoritati pentru diminuarea spagii din sistemul sanitar este legalizarea platilor informale, prin introducerea unei reglementari care sa permita ca medicilor sa le poata fi date „atentii”, a caror valoare sa nu depaseasca insa o anumita suma.

O alta solutie ar fi introducerea unei co-plati pentru anumite interventii medicale, potrivit surselor din minister. Astfel, pe langa contributia la asigurarea de sanatate, pacientul va scoate din buzunar o anumita suma de bani, pentru unele acte medicale, precizate prin lege.

Potrivit legislatiei din Romania, este incriminata doar conditionarea actului medical. Altfel spus, incalca legea numai medicii care nu-si fac datoria decat daca pacientii le dau bani sau cadouri. Recompensele acordate doctorului dupa terminarea actului medical sunt acceptate de Colegiul Medicilor.

„in alte tari, pacientul poate sa-i ofere medicului un cadou simbolic, daca doreste. Nu este nimic ilegal daca pacientul vea sa ii multumeasca medicului pentru ceea ce a facut pentru el, atata timp cat este vorba de cadouri simbolice”, precizeaza dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentAlimente sanatoase in scoli!
Articolul următorUn robot functioneaza cu un creier compus din neuroni de sobolan