Dieta mediteraneana, compusa din legume, fructe, peste, cereale integrale, nuci, ulei de masline, are efecte pozitive asupra organismului. Mai exact, dieta reduce riscul atacurilor cerebrale, diminueaza riscul pierderii de memorie si protejeaza vasele de sange din creier, se arata intr-un studiu publicat in The Archives of Neurology.

Oamenii de stiinta au cercetat pentru prima data beneficiile dietei mediteraneene asupra vaselor de sange din creier. Totodata, studiile anterioare au aratat ca aceasta dieta este asociata cu un risc redus de a asuferi de afectiuni cardiace, afectiuni cerebrale si afectiuni cognitive, precum maladia Alzheimer.

La cercetare au participat peste 1000 de oameni care au completat chestionare referitoare la dieta lor de zi cu zi. Apoi cercetatorii i-au impartit in grupuri, in functie de cat de aproape era dieta lor de cea mediteraneeana.

De asemenea oamenii de stiinta au studiat creierul participantilor cu un aparat de tip RMN pentru a vedea zonele afectate in cadrul vaselor de sange din creier. Prin urmare, rezultatele studiului au aratat ca persoanele cu o dieta apropiata de cea mediteraneeana prezentau cel mai mic numar de leziuni la nivelul vaselor de sange din creier.

Mai mult decat atat cercetatorii au descoperit ca persoanele care consumau mai multe grasimi mononesaturate, precum cele din uleiul de masline, aveau mai putine leziuni in cadrul vaselor de sange din creier.