Diana Loreta Păun: Bolile reumatice trebuie să ocupe un capitol important în strategia națională de sănătate

0
328

Conf. Dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale, a declarat, cu prilejul Zilei Mondiale a Artritelor, că bolile reumatice ar trebui să ocupe un capitol important în strategia națională de sănătate.

”Afecțiunile reumatismale reprezintă una dintre cele mai importante provocări din domeniul sănătății publice având în vedere, în primul rând, povara enormă reprezentată de aceste boli atât pentru pacient cât și pentru sistemele de sănătate și implicit pentru întrega economie, OMS plasând afecțiunea în topul celor mai raportate cauze de boală la populația adultă. Impactul socio-economic extrem de important, ca și grup principal de boli profesionale, și consecințele pentru bunăstarea societății cred că sunt argumente pentru necesitatea prioritizării pe ordinea de zi în politicile de sănătate publică. Reamintesc că în aceste zile se rescrie strategia națională de sănătate pentru următoarea perioadă și consider că aceste boli trebuie să ocupe un capitol important în această strategie. Pandemia de COVID-19 este un moment dramatic care a generat la nivel global o limitare a accesului pacientului cu afecțiuni cronice la servicii medicale specializate și care trebuie să reprezinte, din punctul acesta de vedere, un catalizator în sprijinirea domeniului într-o nouă paradigmă a economiei bunăstării în contextul pandemic, pentru că trebuie să ne gândim și la ce va urma după pandemie”, a declarat conf. dr. Diana Loreta Păun.

Totodată, consilierul prezidențial face apel la solidaritate în vederea unei abordări integrate a managementului bolii și pentru facilitatea accesului pacientului la mijloacele moderne de diagnostic, tratament și de îngrijire. În același timp, a precizat că trebuie acordată prioritate cercetării atât a celei fundamentale, cât și a celei clinice.

Articolul precedentÎncă un medic a murit din cauza COVID-19
Articolul următorȘefa demisionară a secției ATI a Maternității Bucur, angajată la Spitalul Colțea