Diabetul mamei corelat cu riscul copiilor de a dezvolta afectiuni cardiovasculare pe parcursul vietii – studiu

0
60

 Copiii ai carora mame au suferit de diabet – inclusiv, dar nu limitat la diabet gestational – au aratat un risc mai mare de afectiuni cardiace, a aratat un studiu realizat in Danemarca, intr-o perioada de 40 de ani.

Ratele de afectiuni cardiovasculare au fost cu 29% mai mari in randul copiilor femeilor cu diabet in timpul sarcinii, fata de cei neexpusi la aceasta voala, arata autorii studiului.

Riscul a fost cu atat mai mare in randul copiilor ale caror mame au suferit de diabet dinainte de a ramane insarcinate.

Potrivit unor studii anterioare, expunerea prenatala la diabet matern este legata de risc de obezitate si diabet la copii – ceea ce, la randul lor, pot duce la afectiuni cardiovasculare ulterioare.

Autorii cercetarii au speculat ca printre potentialele mecanisme asociate acestei tendinte se numara faptul ca la fat ajung cantitati mari de glucoza din organismul mamei, ceea ce ar putea duce la o crestere a secretiei de insulina la fat, precum si la hiperglicemie.

Oamenii de stiinta au examinat date de la peste 2 milioane de copii din registrele nationale daneze de sanatate care s-au nascut fara o afectiune cardiaca congenitala, in perioada 1977-2016. Ei au fost urmariti fie pana cand au fost diagnosticati cu afectiuni cardiovasculare, fie pana cand au decedat, fie pana cand au emigrat sau pana la finalul anului 2016.

in studiu au fost incluse aproximativ 22.000 de femei cu diabet pregestational (inclusiv diabet de tip 1), aproximativ 6.500 cu diabet de tip 2 si aproximativ 26.200 cu diabet gestational.

Autorii au notat ca mamele care sufereau de diabet au tins sa fie mai in varsta, cu studii superioare si sa fumeze mai putin in timpul sarcinii decat cele fara diabet.

in total, 1.153 de copii ai mamelor cu diabet au dezvoltat afectiuni cardiovasculare fata de 91.311 copii care nu proveneau din familii in care mama suferea de diabet.

Articolul precedentMinisterul Sanatatii vrea sa creasca de patru ori numarul de doze de vaccin antidifteric din rezerva sa
Articolul următorCopiii internati la Institutul Marius Nasta au primit cadouri de la Mos Nicolae