Diabetul gestational si pregestational, asociat cu diverse afectiuni ale bebelusului, precum icter, hipoglicemie sau malformatii

0
55

Femeile insarcinate care au dezvoltat diabet gestational sau aveau afectiunea inainte de a aparea sarcina (diabet pregestational) se pot confrunta cu probleme de sanatate grave ale bebelusilor, la nastere.

O noua cercetare prezentata in cadrul celei de-a 52-a intalniri Anuale a Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), care are loc in perioada 12-16 septembrie la Munchen, in Germania indica o asociere intre aceste doua tipuri de diabet, in cazul femeilor insarcinate, si consecinte nefaste asupra starii de sanatate a bebelusului.

Astfel, comparativ cu femeile gravide care au un nivel glicemic normal, in cazul celor care se confrunta cu diabet gestational sau pregestational exista un risc crescut ca bebelusul sa se confrunte cu hipoglicemie neonatala, greutate subnormala la nastere sau, dimpotriva, greutate mare, icter, malformatii fetale, niveluri scazute de calciu si magneziu ori sa fie nevoie de nastere prin cezariana.

in acelasi timp, diabetul pregestational a fost asociat cu un risc de 2.7 ori mai mare ca nou-nascutul sa aiba probleme respiratorii, fata de situatiile in care mamele aveau un nivel normal al glicemiei, dar si cu un risc de 46.5 ori mai mare pentru polihidraminoza (exces de lichid amniotic).

Pe langa posibilele efecte negative ale diabetului gestational sau pregestational, femeile insarcinate care au unul dintre aceste tipuri ale afectiunii sunt expuse si la alte probleme, in cazul in care prezinta comorbiditati. Dintre acestea, hipertensiunea arteriala sau dereglarile glandei tiroide sunt printre principalii factori care pot determina complicatii pentru bebelus, acestia fiind luati in considerare in derularea cercetarii in cauza.

Rezultatele cercetarii, prezentate in cadrul intalnirii Anuale a Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) 2016, au fost obtinute in urma unui studiu desfasurat in perioada 2002-2012 de catre o echipa condusa de dr. Basilio Pintuadi de la Spitalul Ca’ Granda din Milano, Italia. Studiul a utilizat date din regiunea italiana Puglia, din 135.163 de sarcini, fiind selectate 1357 in care era prezent diabetul gestational, respectiv 234, cu diabet pregestational. in analizarea datelor au fost avute in vedere varsta pacientelor, prezenta hipertensiunii arteriale si a dereglarilor tiroidale, precum si consumul de medicamente.

SanatateaTV.ro este prezenta la cea de-a 52-a intalnire Anuala a Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului. Cele mai noi informatii din domeniul diabetului zaharat sunt pe www.SanatateaTV.ro.

Articolul precedentSpecialist: Senzatia de arsura a cavitatii bucale, o problema de sanatate ce poate afecta calitatea vietii pacientului
Articolul următorUnii acizi grasi nesaturati pot creste riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2 in randul femeilor