Descoperire: Compusii antibacterieni gasiti in sol pot contribui la realizarea unui nou medicament puternic contra tuberculozei

0
23

Bacilul Koch sau Mycobacterium tuberculosis este bacteria care cauzeaza tuberculoza (TB) si devine din ce in ce mai rezistente la terapiile curente, de aceea, specialistii spun ca este nevoie urgenta de a dezvolta noi medicamente anti-TB.

O noua cercetare a unei echipe de australieni arata ca un compus numit uridilpeptid sansanmicina produs de bacteriile din sol opreste dezvoltarea altor bacterii care cresc in jurul lor, printre care si bacilul Koch.

Echipa a folosit chimia de sinteza pentru a produce mai multe variante structurale puternice sau analogi ai compusului natural. Testele de laborator au aratat ca analogii naturali ai sansanmicinei au fost eficienti in distrugerea M. tuberculosis.

Ad in title

Mai precis, mecanismul a inclus distrugerea unei enzime (MraY, translocaza) care joaca un rol cheie in construirea peretelui celular al bacteriei TB. Noii analogi au distrus in mod eficient bacteriile TB in interiorul macrofagelor – celule ale sistemului imunitar ale gazdei pe care bacteriile TB le populeaza atunci cand infecteaza plamanii.

Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) indicau in anul 2015 ca aproximativ 480.000 de persoane cu tuberculoza nu au beneficiat de efectele celor doua medicamente majore utilizate pentru tratarea tuberculozei, iar peste 250.000 de decese TB au fost cauzate de infectii rezistente la medicamente. De asemenea, OMS arata ca in intreaga lume in anul 2015 tuberculoza a cauzat 10,4 milioane de noi imbolnaviri si 1,8 decese.

Articolul precedentStudiu: Oboseala asociata cancerului poate fi combatuta eficient prin exercitii fizice si terapie psihologica
Articolul următorOMS: Poluarea mediului, responsabila de 1,7 milioane de decese in randul copiilor sub 5 ani in intreaga lume