Studiu: Oboseala asociata cancerului poate fi combatuta eficient prin exercitii fizice si terapie psihologica

0
364

Pacientii care acuza oboseala ca efect secundar tratamentelor oncologice pot beneficia de avantajele pe care le obtin prin activitate fizica si terapie psihologica, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Universitatii Medicale Rochester (New York, Statele Unite).

La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii dupa ce au analizat 113 studii in care erau abordate mai multe tratamente pentru oboseala asociata cancerului – majoritatea studiilor au fost clinic randomizate, considerate gold standard cand se evalueaza efecacitatea unui tratament. in total, studiile au inclus 11.525 de persoane cu varsta intre 35 si 72 de ani care au primit diagnosticul de cancer si care acuzau oboseala asociata cancerului – paciente cu cancer mamar, dar si barbati cu diverse tipuri de cancer.

Multe date au aratat ca atunci cand se efectueaza efort fizic (fie anaerobic sau aerobic) se reduce in mod semnificativ oboseala pacientilor oncologici. in plus, interventia unui psiholog, prin care sa se ofere date privind educatia, schimbari in stilul de viata sau sa se adapteze si sa gandeasca situatia si diagnosticul intr-o alta perspectiva reprezinta o alta solutie care ofera rezultate mai multe in tratamentul persoanelor oncologice.

Astfel, cercetatorii au descoperit ca exercitiile fizice si interventiile psihologice au fost la fel de eficiente pentru reducerea oboselii legate de cancer – prin masuratori specifice Scala de Oboseala Piper sau Inventarul Multidimensional al Oboselii.

Toti participantii la studiile analizate au suferit de oboseala legata de cancer, efectul secundar cel mai frecvent in timpul si dupa tratamentul pacientului cu cancer. De aceea, specialistii recomanda medicilor sa se concentreze mai putin pe recomandarea de tratamente farmacologice pentru pacientii cu oboseala legata de cancer si mai mult pe activitatea fizica si terapii/ interventii psihologice.

Oboseala legata de cancer este diferita de oboseala cronica si anume este o senzatie de „sfarseala”, care nu e usurata sau eliminata de odihna sau de somnul de opt ore si poate persista timp de luni sau ani de zile dupa ce s-a terminat tratamentul. Cercetatorii sunt de parere ca aceasta oboseala legata de cancer ar putea fi rezultatul unei stari cronice de inflamatie indusa de boala sau tratamentul acesteia. in plus, aspectul ingrijorator este ca oboseala poate scadea sansele de supravietuire a pacientilor, deoarece se reduce riscul completarii tratamentelor medicale.

Alte studii arata ca 7 persoane din 10 se pot confrunta cu oboseala asociata cancerului pana la 10 ani dupa finalizarea tratamentului, chiar si in absenta bolii.

in plus, unele semne de oboseala legata de cancer arata de multe ori ca cele intalnite in cazul depresiei. Societatea Americana de Cancer subliniaza ca este usor sa se confunde cele doua patologii.

Cu toate acestea, depresia implica incapacitatea de a simti placere – oameni care sunt deprimati se simt tristi sau incapabili, pot renunta la speranta. De asemenea, o persoana poate suferi de oboseala si sa nu fie deprimata, in timp ce alti oameni prezinta atat oboseala, cat si depresie.

„Uneori poate fi greu de gasit o eticheta pentru ceea ce simtiti. Medicul dumneavoastra ar putea dori sa vedeti un profesionist de sanatate mintala pentru a obtine o alta opinie daca depresia este o parte a problemei. Daca este, atunci tratamentul poate ajuta si poate fi instituit”, se mentioneaza in aceeasi informare a Societatii.

Articolul precedentStudiu: Consumul unei combinatii de probiotice poate reduce simptomele alergiilor usoare si moderate
Articolul următorDescoperire: Compusii antibacterieni gasiti in sol pot contribui la realizarea unui nou medicament puternic contra tuberculozei