Dermatita este inflamatia manifestata la nivelul pielii, insotita de roseata, usturime, mancarime sau de vezicule cu lichid. Suprafata pe care apar aceste leziuni este cea care a venit in contact cu o substanta ce se manifesta in mod agresiv pe piele.

Exista doua cauze de producere a unei dermatite. ,,Cea mai frecventa este dermatita in care produsul care genereaza suferinta, afecteaza prin contact direct, fara sa necesite interventia unor mecanisme din interiorul organismului. A doua cauza presupune un raspuns si din partea mecanismelor de protectie ale organismului, manifestandu-se fie ca alergii, fie ca activare a sistemului imun de protectie”, a precizat prof. dr. Ioan Nedelcu, Medic Primar Dermatologie-Venerologie.

in cazul unei dermatite iritative, reactia se produce de la primul contact cu produsul iritativ. Aceasta este frecvent indusa de metale, substantele acide, substantele bazice. Atunci cand o substanta este foarte alcalina (bazica) atunci denatureaza celulele pielii si astfel apare iritatia care poate sa evolueze pana la necroza.

in jurul nostru, fiecare substanta poate declansa de la primul contact dermatita iritativa. Exista un risc mai mare de aparitie a dermatitelor iritative la persoanele care lucreaza cu diverse metale, substante bazice, substante acide, care, prin procesul muncii, vin in contact cu aceste substante.

Specialistii recomanda evitarea contactului cu substantele respective, purtarea manusilor de protectie care sa impiedice contactul pielii cu substantele si folosirea cremelor aplicate pe maini, la inceperea procesului de productie.

in cazul in care o persoana vine accidental in contact cu o substanta foarte acida sau foarte alcalina, specialistii recomanda ca mainile sa fie spalate imediat. in situatia in care a fost folosita o substanta alcalina, ca tratament, este nevoie de utilizarea unui acid care sa o neutralizeze, iar daca substanta folosita a fost acida, este indicata utilizarea unui alcalin.

in cazul copiilor, tratamentul consta in anti-inflamatoare, anti-alergice si creme pe baza de steroizi, dar si antibiotice care sa calmeze iritatia dermatitei iritative si sa reduca riscul aparitiei infectiei pe zona pe care tesutul cutanat a fost afectat.