Oamenii de stiinta din Europa de Nord au identificat un nou domeniu de studiu, si anume dependenta de munca. in acest sens, Jurnalul Scandinav de Psihologie a publicat o cercetare despre scala Bergen Work Addiction care ajuta la identificarea persoanelor care isi iau mult prea in serios pasiunea pentru munca.

„Desi exista si alte chestionare sau scale care masoara daca o persoana este sau nu dependenta de munca, sistemul BWAS este pe primul loc deoarece priveste dependenta de munca ca pe o boala. Testele traditionale s-au axat pe modul in care o persoana se comporta, de exemplu, daca munceste ore suplimentare sau mai multe ore decat ii este solicitat. Depinde de punctul fiecaruia de vedere daca acesta este un lucru bun sau rau”, a declarat dr. Jenny Leeser, directorul unei companii care a adus studiul in Romania.

Potrivit cercetatorilor, dependentii de munca pot avea mai multe probleme de sanatate decat persoanele care muncesc intr-un ritm normal. De exemplu, stresul cauzat de munca in exces poate provoca probleme psihologice, emotionale, psihice si comportamentale, cum ar fi „epuizarea emotionala”, „depersonalizarea” – comportamentul obsesiv – compulsiv, tulburarile de personalitate sau o dereglare a glandei tiroide, a celei pituitare sau a altor glande endocrine.

Testele BWAS s-au dovedit mai eficiente decat alte evaluari utilizate pentru a testa dependenta de munca, datorita numarului mare de respondenti, aproape 12.000 de persoane, prin intermediul unui sondaj realizat pe internet, dupa vizionarea unei emisiuni TV despre dependenta de munca si cu ajutorul altor 368 de persoane care au completat un studiu mai amanuntit despre stilul lor de munca, se arata intr-un comunicat de presa trimis catre SanatateaTv.ro.

Testul consta in sapte intrebari referitoare la activitatea unei persoane la locul de munca, utilizand o scala de la 1 la 5. Fiecare intrebare se bazeaza pe aspectele dependentei, cum ar fi acapararea atentiei, modificari ale starii de spirit, toleranta, retragere, conflict, recidiva, probleme de sanatate.